Gündem
  • 19.6.2020 16:24

Libya’daki üsleri 5 ülke arasında paylaşılmış!.. İşte o üsler ve o ülkeler

Habervitrini son dakika haberi..Bazı ülkelerin Türkiye’nin Libya meselesine dâhil olmasından duyduğu rahatsızlığın sırrı çözüldü.
Hafter’e gizli ve açık destek veren 5 ülke, Libya’daki bütün üsleri ve petrol bölgelerini aralarında paylaşmış.
Hafter son bir atakla Trablus’u ele geçirseydi bu paylaşım bugün hayata geçmiş olacaktı. Türkiye son anda Libya’ya giderek bu işgal ve sömürü düzenini bozdu.
Şimdi o üslere ve paylaşan ülkelere bakalım.
Hafter’in arkasında, Fransa, Rusya, BAE, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan var. Bunların bazılarının arkasında gizli ortak İsrail.
El-Majdoub isimli Arap gazetesi Libya kaynaklarından bu üslerin nasıl paylaşıldığını duyurdu..
Wataya üssünü Fransızlara devredecek.
Al-Jafra üssünü Ruslara
El-Kharouba üssü BAE’ye
Benina Hava Kuvvetleri Üssü Hafter’e

Benina Hava Kuvvetleri Üssü (HAFTER)

Bingazi şehrinin yaklaşık 25 km doğusunda bulunan askeri üs, sivil havacılık pistiyle doğu Libya'nın en büyük hava üssüdür ve askeri üssün yanı sıra askeri pistten izole edilmiştir. Son dönemde Şam havaalanından Rus, Sırp ve Suriyeli paralı askerleri taşıyan uçaklar bu üsse getirilip buradan sahaya yollandı.
Hafter, üsse komutan olarak "Tuğgeneral Mahmud Abdel Galil" i tayin etti,
Bu sırada Benina üssünün memurlarının çoğu, Bingazi'nin eski Mısır konsolosunun çalışanlarından oluşması dikkat çekici. Mısır Askeri İstihbarat bürosu bu üste bulunuyor. Mısır'a seyahat eden Libyalı memurlar için güvenlik onaylarının yanı sıra Mısır ve Hafter arasındaki istihbarat dosyasından da sorumlu. 

El-Kharouba üssü BAE’ye
El-Kharouba üssü
, Al-Marj şehrinin güneyinde ve Doğu Libya'daki Bingazi kentinden uzakta bulunan Emirati Al-Khadim üssü olarak adlandırılıyor Kaddafi tarafından kurulan gizli bir üs.
El-Khadim’in üssü Hafter’in Bingazi’ye karşı savaşında temel bir rol oynadı, çünkü 2014'ten Hafter’in Bingazi’nin kontrolünde olan Halife Hafter’in kalesi olan Elhami devrimcilerinin hava saldırılarını başlattığı kerkez bu üstü.
Üs de birkaç uçak bulunuyor. İngiliz güvenlik ve savunma dergisi Janice tarafından açıklandı.
Bu üs de, Emirates merkezli bir güvenlik şirketine bağlı Amerikan uzmanlarının yanı sıra, üssün çalışmasını destekleyen Fransız düzenli güçlerine bağlı Fransız askeri uzmanları da var. Bu Fransızlar üs de lojistik ve istihbarat servisleri için destek veriyor.
El-Khadim askeri üssü; Eritre'deki Al-Asab üssü de dahil olmak üzere Emirati (BAE) üslerinden ve havaalanlarından periyodik olarak kargo uçakları alan bağımsız bir Emirati operasyon merkezidir.

Al-Jafra Hava Kuvvetleri Üssü(Ruslara)
El-Jafra üssü en önemli Libya üslerinden biri olarak kabul edilir. Libya'nın merkezi bölgesindeki stratejik konumu, doğu, batı ve güney arasında bir kavşak olduğu için, Libya'daki Emirlikler tarafından yönetilen üsler arasındaydı; Petrol sahalarına ve limanlara yakın konumu nedeniyle şehirlere olan uzaklığından da ayrılıyor ve karadan saldırması zor olan açık ve geniş bir ortama sahip.
Al-Jafra üs alanının iki pist ile yaklaşık 15 km2 olduğu tahmin edilmektedir. Bunlardan biri, Libya'nın güneyinde, Trablus'un yaklaşık 600 km güneyinde, Misurata'ya yaklaşık 350 km, Sirte 300 km uzaklıktadır.
Al-Jafra üssü Hafter’in batı ve güney Libya şehirlerine yapılan her saldırı için ilk fırlatma rampası ve silahlar, mühimmat, savaşçılar ve paralı askerler için bir toplama noktasıdır.
Hafter 2016'da kontrolünü ele geçirdiğinden, El-Kaide yönetimi, Khrouba üssünden mühimmat ve uçağı taşıyan Emirati ve Fransız subaylarına devredildi ve aynı zamanda Janjawid paralı askerleri ve Çad için bir toplanma merkezidir. Güney Trablus, Tarhuna ve Sirte'deki Hafter milislerini desteklemek. 
Bu üs şu anda tamamen Rusların kontrol ve denetimi altındadır.

El-Jaishayah hava üssü (MISIR)
El-Cevahiye üssü Bingazi'nin 70 km güneybatısında yer alır ve yüzölçümü 15 km'dir. Geniş kayalık ve çöl coğrafyası ile çevrili şehirlerden tamamen tenha bir bölgede yer almaktadır.
Bu üs, Hafter için 20/20 bölümü adı verilen askeri bir kişisel koruma birimini eğitmek için kullanılıyor.

Bu üssün amacı; bazı Libya şehirlerinde eğitim kamplarını rehabilite etmek için Arap ve yabancı uzmanlar ve eğitmenlerle işbirliği yapmanın yanı sıra; 4 ila 6 bin arasında yeni asker bulundurmak, onları askeri olarak eğitmek.
Wagner'in Trablus'tan çekilmesinden sonra, zaman zaman kampta bulunan bazı Suriyeli paralı askerlerin ve bazı Fransız askeri liderlerinin varlığının yanı sıra, bir Rus, bir Sırp ve bir Ukraynalı arasında üs de 500 kadar paralı asker olduğu tahmin ediliyor.
Bouatni ve Garyounes bölgesinde bulunan Tarık bin Ziad taburundan paralı askerler az sayıda Rus Wagner paralı askerleri ve Sudanlı "Adalet ve Eşitlik" partisi mensubu milisler, Mısır Askeri İstihbarat birlikleri bulunuyor. Mısırlı istihbaratçılar Hafter için güvenlik desteği ve istihbarat desteği veriyor.

 HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Güncellenme Tarihi : 21.6.2020 10:12

İLGİLİ HABERLER