Gündem
  • 13.7.2025 16:59

Libya ordusunu Türkiye rehabilite ediyor

Ankara, Libya ordusunu rehabilite ediyor. Askeri kurumu güçlendirecek stratejik anlaşma.

Anlaşma, Libya ordusunun askeri eğitim, uzmanlık değişimi, teknik ve lojistik destek yoluyla etkinliğini artırmaya yönelik ileri programları içeriyor ve Libya Silahlı Kuvvetleri'nin muharebe ve mesleki hazırlığının artırılmasını sağlıyor. Facebook

Libya Savunma Bakanlığı , ülkenin askeri yapısını yeniden inşa etmeye yönelik kapsamlı bir planın parçası olarak Libya ordusunu rehabilite etmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan yeni bir askeri iş birliği anlaşması imzaladı.

Anlaşma, Libya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Abdul Salam Zubi'nin Türkiye'nin başkenti Ankara'da gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında imzalandı. Zubi, burada Türk Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey subaylar da dahil olmak üzere Türk askeri yetkilileriyle bir araya geldi.

Ordunun Rehabilitasyonu ve Kurumsal Yeterliliğin Oluşturulması

Resmi "Hükümetimiz" platformuna göre, anlaşma, askeri eğitim, uzmanlık paylaşımı ve teknik ve lojistik destek yoluyla Libya ordusunun verimliliğini artırmaya yönelik gelişmiş programlar içeriyor ve Libya Silahlı Kuvvetleri'nin muharebe ve mesleki hazırlığının artırılmasını sağlıyor.

Zubi, anlaşmanın "Libya Savunma Bakanlığı'nın ordu personelinin rehabilite edilmesine ve ülkede istikrara hizmet edecek şekilde mesleki gelişimlerinin sağlanmasına olan bağlılığını yansıttığını" belirterek, "profesyonel bir askeri kurum inşa etmenin her ulusal projenin temel bir unsuru olduğunu" vurguladı. Türkiye ise, 2019 yılında imzalanan güvenlik ve askeri mutabakat zaptından bu yana iki ülkeyi birbirine bağlayan stratejik iş birliği kapsamında Libya'ya askeri ve teknik destek taahhüdünüSavaştan İnşaya.

Bu anlaşma, Ankara ve Trablus arasında, Türkiye'nin 2019-2020 yıllarında emekli General Halife Hafter güçlerine karşı uluslararası alanda tanınan hükümeti desteklemek için müdahalesiyle başlayan bir dizi askeri ve güvenlik adımının bağlamında geliyor. O zamandan beri Türkiye, özellikle Batı Libya'da güvenlik ve askeri kurumların yeniden yapılandırılmasında önemli bir rol oynadı.

Yeni anlaşma, Libya'nın askeri özerkliği artırma ve devlet kurumlarını etkileyen bölünmeleri etkisiz hale getirme çabaları arasında, acil askeri destekten uzun vadeli kurumsal yapılanmaya geçişi temsil ediyor.

Askeri Destek ve Siyasi Çıkarlar Arasında

Anlaşmanın kazandığı ivmeye rağmen, özellikle ülkedeki devam eden siyasi ve kurumsal bölünmeler ve Libya meselesinde Ankara ile rekabet eden bölgesel güçlerin varlığı ışığında, bazı Libyalı ve uluslararası taraflarda çekincelere yol açabilir.

Ancak, tanınan Libya hükümeti açısından, özellikle güvenlik durumunun kırılganlığı, silah kaçakçılığının getirdiği zorluklar ve devletin kontrolü dışında milislerin varlığının devam etmesi göz önüne alındığında, Türkiye ile işbirliğinin güçlendirilmesi ülkenin güvenliğinin sağlanması açısından stratejik bir seçenektir.

Güncellenme Tarihi : 13.7.2025 17:06

İLGİLİ HABERLER