
Libya'da isyan çıkartıp öldürülen Abdulgani el-Kikli kimdir
Libya'daki son çatışmalarda büyük bir silahlı grubun lideri de öldürüldü
Dibeybe, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda “güvenliği yeniden tesis ettikleri ve başkentte devlet otoritesini tesis ettikleri için” hükümet güçlerine teşekkür etti.
Libya'nın başkentinde geçtiğimiz gece boyunca yaşanan çatışmalarda en az altı kişinin öldüğü belirtildi.
Libyalı sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ölenler arasında bölgedeki bir silahlı grubun liderinin de bulunduğu kaydedildi.
Rakip silahlı gruplar arasındaki şiddetli çatışmalar başkenti sarsarken Pazartesi günü yerel saatle 21.00'den itibaren Trablus'un çeşitli bölgelerinde yoğun silah sesleri ve patlamalar duyuldu.
Acil Tıp ve Destek Merkezi, Trablus'ta “Ebu Salim çevresindeki çatışma alanlarından altı ceset bulundu” dedi.
Ebu Salim'in güney bölgesini kontrol eden Destek ve İstikrar Birliği'nin (SSA) lideri Abdülgani el Kikli'nin öldürüldüğü ve cesedine ait görüntülerin sosyal medyada dolaştığı bildirildi.
Haberlerde, El Kikli'nin arabuluculuk için bir toplantıya katıldığı sırada rakip 444 Tugayı'nın bir üssünde vurulduğu belirtildi.
Libya uzmanı Jalel Harchaoui sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, SSA liderinin bir akrabasına atıfta bulunarak Kikli'nin muhtemelen pusuya düşürüldüğünü söyledi.
Harchaoui, Kikli'yi Trablus'un “en etkili silahlı grup liderlerinden” biri olarak tanımladı ve “Başbakan Abdülhamid Dibeybe'yi alt etme yeteneğine” sahip olduğunu söyledi.
Trablus'un güneyindeki diğer bölgeleri kontrol eden 444 Tugayı ise Dibeybe'ye bağlı.
"Trablus'un yöneticilerinin arkasındaki gölge adam" Abdulgani el-Kikli kimdir?
France-Presse'in haberine göre, bu çatışmalarda, Cumhurbaşkanlığı Konseyi'ne bağlı önde gelen silahlı gruplardan İstikrar Destekleme Birimi'nin başkanı Abdulgani el-Kikli öldürüldü.
El-Kikli, Batı Libya'da siyasi ve askeri denklemde güçlü bir isimdi. Fayez el-Serrac'dan Abdülhamid Dbeybah'a kadar, en büyük ve en güçlü silahlı gruplardan biri olan "İstikrar Destek Aygıtı" olarak bilinen "Ghunaimat"ın liderliğini üstlenmesi nedeniyle "Trablus'un gölge adamı ve yönetici yapıcısı" olarak kabul ediliyordu.
Libya, son günlerde başkent Trablus ve batı Libya'daki diğer şehirleri kontrol eden silahlı gruplar arasında yaşanan güvenlik gerginliği ve karşılıklı askeri yığınakla boğuşuyor. Bu gerginlik, "hükümet kurumları ve servet kaynakları üzerindeki nüfuz, güç ve kontrol mücadeleleri" nedeniyle daha da kötüleşti. Bu gerginlik, El-Kikli'nin öldürüldüğüne dair haberlerle yeni bir boyuta geçti.
Fotoğraf yazısı,El-Kikli'nin Takbali kampına çekildikten sonra rakip güçler tarafından "suikaste uğradığı" yönünde haberler yer alıyor.
Mahmud Hamza komutasındaki 444. Tugay'a bağlı Takbali Kampı'nda Ghniwa el-Kikli ve bazı korumalarının öldürülmesiyle ilgili farklı açıklamalar yapıldı. Sosyal medyada el-Kikli ve üç muhafızının şehit olduğu fotoğraflar paylaşıldı.
Bazı kaynaklar, gerginliği azaltmak ve silahlı çatışmalardan kaçınmak amacıyla Misrata ve Trablus'taki silahlı grupların liderleriyle yapılan görüşmeler sırasında çıkan çatışmada öldürüldüğünü iddia etti. Ancak toplanan liderler arasındaki tartışmalar muhafızlar arasında çatışmaya dönüşmüş, el-Kikli korumalarıyla birlikte öldürülmüştü.
Olayların bir başka versiyonu da, El-Kikli ve arkadaşlarının, 444. Tugay Komutanı Mahmud Hamza'nın Misrata liderleriyle koordineli olarak hazırladığı bir "pusu" sonucu öldürüldüğü yönündeydi. Kendisiyle aralarında pazarlık yapma bahanesiyle Takbali kampına çekildi ve kampa girer girmez çok iyi planlanmış bir pusu sonucu öldürüldü.
El-Kikli, Abdel Hamid Dbeibah'ın yakın müttefikiydi ve iki adamın toplantılar ve saha gezileri sırasında birlikte çekilmiş fotoğrafları sosyal medya platformlarında dolaşıyordu.
Ancak Ghniwa el-Kikli'nin ölüm haberi yayılır yayılmaz, X platformunda Dabaiba'nın ismini taşıyan bir hesap, olayı ve el-Kikli ve güçlerinin ortadan kaldırılmasını "övdü".
Libya'da son durum
Libya, Muammer Kaddafi'nin devrilmesi ve öldürülmesiyle sonuçlanan NATO destekli 2011 ayaklanmasının ardından yıllar süren huzursuzluktan kurtulmaya çalışıyor.
Kuzey Afrika ülkesi şu anda Trablus'ta BM tarafından tanınan Dibeybe liderliğindeki hükümet ile doğuda Savaş ağası Halife Hafter ve ailesi tarafından kontrol edilen rakip bir yönetim arasında bölünmüş durumda.
Yerel medya, güney banliyölerinde Trabluslu silahlı gruplar ile başkentin 200 kilometre doğusundaki büyük bir liman kenti olan Misrata'dan rakipler arasında da çatışmalar çıktığını söyledi.
Yetkililer birkaç saat sonra çatışmaların kontrol altına alındığını açıklamadan önce bölge sakinlerine evlerinden çıkmamaları çağrısında bulundu.
Trablus merkezli hükümet Salı günü yaptığı açıklamada başkentte “güvenlik ve istikrarı” yeniden tesis etmeye yönelik bir “askeri operasyonun” başarılı olduğunu söyledi.
Dibeybe, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda “güvenliği yeniden tesis ettikleri ve başkentte devlet otoritesini tesis ettikleri için” hükümet güçlerine teşekkür etti.
Dbeibah, “Bugün başarılanlar, resmi kurumların vatanı koruma ve vatandaşlarının onurunu koruma kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor” dedi.
Dibeybe güvenlik güçlerinin operasyonlarını “düzensiz” silahlı gruplara karşı mücadelede “kararlı bir adım” olarak övdü.
Son yıllardaki göreceli sükunete rağmen, Libya'da alan hakimiyeti için mücadele eden silahlı gruplar arasında periyodik olarak çatışmalar patlak veriyor.
Ağustos 2023'te Trablus'ta iki güçlü silahlı grup arasında çıkan çatışmalarda 55 kişi öldü.
Başkentin çeşitli bölgelerindeki yetkililer okulların Salı günü bir sonraki duyuruya kadar kapalı olacağını söyledi.
Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu sükunet çağrısında bulundu.
X'te yapılan açıklamada “UNSMIL, Trablus'ta sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde ağır silahların kullanıldığı yoğun çatışmaların yaşandığı güvenlik durumundan endişe duymaktadır” denildi.
“Tüm tarafları çatışmaları derhal durdurmaya” çağıran UNSMIL, ‘sivillere ve sivil yapılarak yönelik saldırıların savaş suçu anlamına gelebileceği’ uyarısında bulundu.
Güncellenme Tarihi : 15.5.2025 11:56