Dünya
  • 20.3.2011 13:59

LİBYA'YA İKİNCİ HAREKAT BAŞLADI

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından, dün akşam Libya’ya operasyon başlatıldı. Sabah saatlerine kadar devam eden ilk dalga saldırılardan sonra, bugün öğle saatlerinde ikinci dalga operasyon başladı.

Fransız Ordusu, hava saldırılarının bugün de devam ettiğini açıkladı. AFP, Bingazi'deki Kaddafi güçlerine ait çok sayıda askeri aracın tahrip edildiğini duyurdu. İngiltere ise savaş uçaklarının Trablus'taki hava savunma sistemlerinin vurulduğunu bildirdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü General John Lorimer, hedeflerinin Trablus hava sahası olduğunu açıkladı. İngiltere ayrıca Kıbrıs'taki üssüne çok sayıda uçak ve personel sevketti.

ABD CBS televizyonu da Amerikan jetlerinin Libya'daki havaalanlarını vurduğunu bildirdi. Televizyon 3 adet B-2 hayalet uçağının 40 adet bomba bıraktığını açıkladı. ABD Ordusu Kaddafi'nin kara kuvveteri ile hava savunmasının vurulduğnu açıkladı.

'KADDAFİ'NİN DEVRİLMESİ AMAÇLANMIYOR'
ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen Libya uçaklarının havalanamadığını ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin, muhaliflere saldırılarının durdurulduğunu söyledi. Kaddafi'nin kendi geleceği hakkında karar vermesi gerektiğini belirten Mullen operasyonun amacınınsa sınırlı olduğunu, Kaddafi'nin devrilmesinin amaçlanmadığını belirtti. Mullen, sivil kayıplar hakkında ise ellerinde bilgi olmadığını söyledi.

ABD'nin, Bahreyn'deki gelişmeleri de izlediğini belirten Mullen, buna karşın, "her ülke farklı" dedi.

İLK DALGA DÜN AKŞAM BAŞLADI
Amerika Birleşik Devletler’inin komutasında ‘şafak yolculuğu’ adı verilen operasyon, dün akşam TSİ 18.45'te Fransız uçaklarının bazı askeri hedefleri vurmasıyla başladı. El Cezire Televizyonu, uçakların 4 tankı vurduğunu duyurdu. Hava operasyonun Bingazi’nin 100-150 kilometre çevresini kapsadığı öğrenildi. Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia etti. Fransa Genelkurmay Başkanlığı ise haberi yalanlayarak, uçaklara ateş açıldığı ancak operasyona katılan 20 uçağın da üslerine geri döndüğünü açıkladı.

ABD DENİZDEN FÜZEYLE VURDU
Fransız uçaklarının saldırısından sonra ABD ve İngiliz savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Fırlatılan 112 seyir füzesinin, toplam 20 hedefi vurduğu açıklandı. Hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğu belirtildi.

Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi.

Başkent Trablus'a yönelik saldırılar günün ilk saatlerinde de devam etti. Hedeflerin, hava savunma sistemleri olduğu ve özellikle başkent trablus, misrata ile sirte çevresinin hedef alındığı belirtiliyor. Saldırılara sabah saatlerinde ara verildi. Operasyonun ilk fazının sona erdiği ancak gelişmelere göre gün içinde yeniden harekata başlanabileceği yorumları yapılıyor.

'48 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI'
Libya silahlı kuvvetleri devlet televizyonundan yaptığı açıklamada duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.

FRANSA UÇAK GEMİSİ YOLLUYOR
Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard da, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin bugün Libya'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.

Operasyonlara, ABD, Fransa ve İngiltere’nin yanısıra İspanya, Kanada ve İtalya da katılıyor. Katar başbakanı da ülkesinin operasyona katılacağını açıkladı. anya, Kanada ve İtalya da katılıyor. Katar başbakanı da ülkesinin operasyona katılacağını açıkladı.

Rusya'nın ardından Çin de, ABD ve Avrupa ülkelerinin Libya'ya yönelik operasyonuna tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, hava harekâtından üzüntü duyduklarını belirterek, "Uluslararası ilişkilerde güç kullanımına kesinlikle karşı çıkıyoruz" ifadesini kullandı.

Açıklamada, "Çin'in Libya'da sivil kayıpların artmamasını ve durumun mümkün olan en kısa sürede istikrar kazanmasını umduğu" bildirildi.

Çin, Libya'da Muammer Kaddafi'yi durdurmaya yönelik tüm adımların atılmasını öngören karar tasarısına çekimser oy veren beş ülkeden biri.

Oylamada Çin'le beraber çekimser oy veren Rusya da, Batılı güçlerin Libya'ya askeri operasyon başlatma kararını üzüntüyle karşıladığını açıklamıştı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 19:47

İLGİLİ HABERLER