Ekonomi
  • 29.4.2015 12:29

Lütfi Elvan: 'Türkiye'nin her yerine hızlı trenle gidilecek'

 

Lütfi Elvan: 'Türkiye'nin her yerine hızlı trenle gidilecek' Lütfi Kırdar,yüksek hızlı tren

Lütfi Elvan, seçim çalışmaları kapsamında AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer ile birlikte Antalya Ticaret Borsa’sı Başkanı Ali Çandır’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Ali Çandır, Antalya’nın gelir getiren, yatırımların arttığı bir kent olmasını istedi.

Borsa olarak Antalya’da proje bazlı çalıştıklarının altını çizen Çandır, “ Dokuma alanına önemli bir projeyi hayata geçirdik. 6. Yöresel Ürünler Fuarını yapıyoruz. Antalya’da ciddi hassasiyetlerimiz var. Antalya’yı beton dökerek yada, doğayı tahrip ederek, bir cazibe merkezi oluşturamadık yıllardır. Antalya’nın doğasını iklimini, çevresini koruyarak bunları geleceğe aktarmak borcumuzdur” dedi.

Antalya’nın turizmin yanında bir tartım kenti olduğunun altını çizen Çandır, “ Kentin yüzde 50’sinin tarımla geçiniyor. Tarımı her zaman için pozitif ayrımcılık yapılmasını talep ediyoruz. Tarım stratejik bir sektör. Bunu her ortamda dile getiriyoruz. Bu ülkede hala her beş kişiden biri tarım sektöründen geçiniyor” ifadelerine yer verdi.

Çandır, doğayı temiz tutma adına artıma anlamında ciddi yatırımlar beklediğini sözlerine ekledi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve AK Parti Antalya birinci sıra milletvekili adayı Lütfi Elvan, ticaret ve sanayi odaları ile yıllardır iç içe oldukları ve birlikte projeler ürettikleri STK’lar olduklarını söyledi.
Demokrasi için STK’ların vazgeçilmez aktörlerinden biri olduğunu ifade eden Elvan, hem bakanlığı döneminde hem de daha öncesi görevleri nedeniyle yakından tanıdığını hatırlattı.

Antalya’nın hangi sorunlarının kronik hale geldiğini kaydeden Elvan, “
Önümüzdeki dönemde bu sorunların sür'atle üzerine gideceğim. Hizmet etmek için geldim. Ticaret borsaları gibi bir STK ile işbirliği içinde olmak, sorunlarını ele almak, sorunlarının çözümü noktasında çaba sarf etmek bizim için gurur vericidir” diye konuştu.

“ANTALYA’NIN TARIMSAL DEĞERİ ARTIYOR”
Antalya’nın tarım alanında marka bir şehir olduğunu dile getiren Elvan, “ Tarımsal üretim değer itibarı ile Türkiye’de birinci sırada yer alır. Son 12 yılda Antalya’nın tarımsal üretim değeri itibarı ile önemli artışlar oldu. 4-5 katlık üretim değeri arttı. Örneğin tarımsal üretim değeri 2002 yılında 1.8 milyarken bugün 9 milyara ulaştır. Bitkisel üretim değeri 2002 yılında 1.5 milyar liradan, bugün 8 milyara yaklaşmıştır. Canlı hayvana baktığımızda ise 2002 yılında 169 milyon üretim değeri varken, bugün 1 milyar liraya yükselmiştir. Kısacası tarımsal ve hayvancılık alanında önemli gelişmeler oldu. Verimliliğin artığını görüyoruz. Sulama yatırımların vermiş olduğumuz destekler sayesinde verimlilikte önemli artışlar olduğunu görüyoruz” dedi.

“ANTALYA ÜRÜNLERİNİ TRENLE TAŞIYACAK”
Hedeflerinin tarımda daha da yukarıya çıkmak olduğunu vurgulayan Elvan, maliyetleri aşağı çekici tedbirler aldıklarını, Antalya’da üretilen ürünlerin Orta Anadolu’ya Marmara’ya, Doğu Anadolu’ya gittiğini belirterek " Neyle gidiyor kamyon ve TIR'larla. Bu oldukça zaman alıcı ve maliyetler açısından yüksektir. Bizim hükumet olarak Antalya’yı hızlı tren merkezi yapmamız taşımacılık maliyetlerini düşürecek. Artık taşımacılık hızlı trenlerle yapılacak. Türkiye’nin dört bir yanına hızlı trenlerle ürünler sevk etme imkanına kavuşacağız. Eskiden demir yolu ile 3-4 günde giden ürün artık hızlı trenler birkaç saate gidecek” diye konuştu.

İKİ HIZLI TREN HATTI
Antalya’ya iki hızlı tren hattı yapacaklarını kaydeden Elvan, “ Birincisi, Antalya, Isparta, Burdur, Afyon, Kütahya, Eskişehir hattı. 2016 yılında kazmayı vuracağız. İkinci hat, Antalya, Konya, Aksaray,Nevşehir, Kayseri’ye bağlayan hattır. Tarımsal üretim sevkıyatları çok daha kolaylaşacak. Yollarımızdaki tahribatta daha az olacak. Ağır araçların karayolu üzerinde olumsuz etkileri var” dedi.

“DEMİR YOLLARI ALT YAPISI HALKA AÇILACAK”
Taşımacılık sektöründe faaliyet yapacak şirketler ne olacak? Şeklinde bir soru gelebileceğini ifade eden Elvan, “ Biz demiryolu alt yapısının özel kesim tarafından kullanılmasına imkan sağlayacağız. Yani demir yollarının kullanımını serbestleştireceğiz. Kısa süre içinde bu gerçekleştirilecek. Taşımacılıkla uğraşan firmalarımız, bir araya gelip kendi tren setleriyle kendi yüklerini taşıyacaklar. Sadece demir yolu kullanma alt yapısını kullanmaları nedeniyle belirli bir ücret ödeyecekler. Otobüs şirketleri var. Bir yerden bir yere yolu taşıyorlar. Demiryolunda da benzer şirketler olacak. Hem yolcu hem de yük taşımacılığı yapma imkanına kavuşacaklar. Gerekli düzenlemeler tamamlandı. Yönetmelikler tamamlandı. Halkımız şirketlerimize demiryolu alt yapımızı açacağız” açıklamasını yaptı.

“TARIMDA TOPRAKLARIMIZI BİRLEŞTİRİYORUZ”
Tarımsal alanda arazi toplulaştırması çalışması yürüttüklerini belirten Elvan, “Temel sıkıntımız küçük arazi yapılarında verimliliği düşük, maliyeti yüksek arazi yapılarını birleştirerek maliyeti aşağı çekici yöntemlere başvurduk. Kapalı şebeke sulama sitemini Türkiye’nin 4 yanında kullanılmaya başlandı. Türkiye tarımsal üretim değeri bakımından Avrupa’da 4’üncü sırada yer alırken, bugün Avrupa’nın bugün 1. sıraya yükselmiştir” şeklinde konuştu.

“ÇEVRE VE DOĞAYI KORUMALIYIZ”
Tarımın stratejik bir sektör olduğuna vurgu yapan Elvan, “ Her geçen gün
Tarımın önemi daha da artacak. Çevrenin ve doğanın bu noktada korunması önemlidir. Bunları korumak zorundayız. Korumadığımız takdirde biz, turizm ve diğer alanlarda bugünkü konumumuzu koruyamayız. O nedenle çevrenin ve doğanın korunması son derece önemlidir. Şehirlerin artık dikey değil, yatay şekilde büyümesini yönünde tedbir ve teşvikimiz olacak. Daha rahat ve daha konforlu yaşam ortamı sağlansın diye. Kentlerdeki tarihi dokuların korunması ve görünürlülüğünün arttırılması gerekir” şeklinde konuştu.

“TURİZM 12 AYA YAYILMALI”
Turizmin deniz ve sahil olarak görülmemesi gerektiğini dile getiren Elvan, “ Turizmin çeşitlendirilerek, 12 aya yayılması gerekiyor. Antalya tarihi ve doğal yapısıyla önde gelen şehirlerimizden birisidir. Antalya sanayi alt yapısı iyi durumda. Ama tarımsal potansiyel, dikkate aldığımızda bu ürünlerin işlenip pazarlanması yolunda daha fazla açılmalıdır” dedi.

“ÇOK ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ”
İster seçim dönemi olsun ister olmasın hiçbir zaman duygu ve düşüncülerini değiştirmediğinin altını çizen Elvan, “ Bugün söylediğimi yarında söylerim. Dünde bugün söylediğimi söylemişimdir. Doğrular neyse onu her zaman paylaşırım. Ülkemi ve Antalya’yı seven bir insanım. Ülkeme hizmet etmekten gurur ve onur duyuyorum. O nedenle zaman zaman ailemi çok ihmal ettim. Ediyoruz. Ama bu ülke için çalışmak zorundayız. Hep birlikte çalışacağız. Artık Türkiye, şucu, bucu, sağcı, solu, şu, o partiden bunların ötesine geçmesi gerekir. Amaç çalışmak ve hizmet etmektir.Bunlarla uğraşmalıyız” şeklinde konuştu.
Elvan, ardından ATB yönetimi ile Antalya’nın simgesi Yivli Minare ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

İSA AKAR-İSMET ERSOY

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:46

İLGİLİ HABERLER