Ekonomi
  • 28.7.2009 10:14

MAAŞLI 22 BİN KURSİYER ARANIYOR

22 gün katılan bir kişinin eline 330 lira geçecek

Eğitim programlarıyla vasıflı eleman yetiştirmek için kolları sıvayan Tür-kiye İş Kurumu, maaşlı kursiyer arıyor. Kırk branşta eğitim verecek olan Kurum, meslekî beceri kazandıracağı 20 bin işsize kurs süresince ücret ödeyecek. Eğitimlere ayda 22 gün katılan bir kişinin eline 330 lira geçecek.

Eğitim programlarıyla vasıflı eleman yetiştirmek için kolları sıvayan Tür-kiye İş Kurumu, maaşlı kursiyer arıyor. Kırk branşta eğitim verecek olan Kurum, meslekî beceri kazandıracağı 20 bin işsize kurs süresince ücret ödeyecek. Eğitimlere ayda 22 gün katılan bir kişinin eline 330 lira geçecek.

Hükümetin işsizliğin önüne geçmek için yaygınlaştırdığı meslekî eğitim kurslarına 20 bin kişi daha alınacak. Türkiye İş Kurumu'nun açacağı 857 kursta 19 bin 473 kişiye eğitim verilecek. Bayan kuaförü, bilgisayar operatörü, takı tasarımcısı, hasta ve yaşlı bakım elemanı, modelist ve fidan yetiştirici gibi branşların yer aldığı kurslara kayıt yaptıracak işsizlere günlük 15 lira ödenecek.

Ayda 22 gün kursa gelen bir kişinin eline 330 lira geçecek. 40'a yakın branşta açılan kursların önemli bir kısmı istihdam garantili. En fazla kurs açılan alanların başında ise güvenlik görevlisi, cilt bakım ve güzellik elemanı, bilgisayarlı işletmen ve operatörü ile dikiş makinesi operatörü geliyor. Kurslar arasında yalnızca özürlüler ile hükümlülere yönelik olanlar da yer alıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından haziran ayında açıklanan teşvik ve istihdam paketinde de meslekî eğitim kurslarına önemli bir bölüm ayrıldı. Buna göre daha önce 100 bin olarak planlanan meslekî eğitim verilecek kişi sayısı 200 bine çıkarıldı.

Krizle birlikte işsizlik, Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Yüzde 14'ler seviyesine çıkan işsizlikle birlikte yaklaşık 3 milyon kişi ekmek kapısı arıyor. İşsizlerin önemli bir bölümünü ise gençler oluşturuyor. TÜİK'in verilerine göre her dört gençten biri işsiz. İşsizliğin önüne geçilebilmesinde en önemli aşamalardan birisi ise yetişmiş eleman probleminin çözülmesi.

Üç milyon kişi iş ararken, özel sektör kimi alanlarda yetişmiş kalifiye eleman bulamamaktan yakınıyor. Hükümet ise ara eleman sorununu çözmek için Türkiye İş Kurumu aracılığıyla yürütülen mesleki eğitim kurslarına hız verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından haziran ayında açıklanan teşvik ve istihdam paketinde de mesleki eğitim kurslarına önemli bir bölüm ayrıldı. Buna göre daha önce 100 bin olarak planlanan mesleki eğitim verilecek kişi sayısı 200 bine çıkarıldı.

Türkiye İş Kurumu tarafından il ve ilçelerde ihtiyaca göre kurslar açılıyor. Kurum, önümüzdeki günlerde de 857 kurs açacak. Bu kurslarda onlarca branşta eleman yetiştirilecek. Eğitim sayesinde işsizlerin, mesleki beceriler kazanıp meslek edinmeleri sağlanacak. Kursların önemli bir bölümü istihdam garantili olduğu için eğitim alanlar iş sahibi de olacak. Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, kurum olarak halen Türkiye'nin her yanında devam eden kursları bulunduğunu belirtiyor. Yeni açılacak kurslar için eğitilecek kişiler alınacağını anlatan Özkan, bunun sürekli olarak devam eden bir süreç olduğunu ifade ediyor. Özkan, bir yandan kursların tamamlandığını, diğer yandan da yenilerinin açıldığını kaydediyor. Bu kurslarla vasıflı iş gücü ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerine işaret eden Özkan, geçen yıl 32 bin kişinin mesleki eğitimden geçtiğini belirtiyor. Bu yıl ise şu an itibarıyla 70 bin kişiye mesleki eğitimin devam ettiğini söylüyor.

Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen mesleki eğitim kurslarının finansmanı İşsizlik Fonu'ndan karşılanıyor. Bu giderlerin yıllık miktarı, işsizlik sigortası primi olarak bir önceki yıl içinde Fon'a aktarılan devlet payının yüzde 30'u olarak öngörülmüştü. Ancak krizle birlikte mesleki eğitim verilecek kişi sayısının artması, ayrılacak kaynağı da artırdı. Bir önceki yıl içinde Fon'a aktarılan devlet payının yüzde 50'si mesleki eğitime harcanacak. Kurslar, valiler başkanlığındaki il istihdam kurullarının piyasa analizlerine göre açılıyor. İş dünyasının ihtiyacı göz önüne alınarak 40 yakın branşta eleman yetiştiriliyor. Mesleki eğitim kursları, aynı zamanda geçici istihdam modeli olarak da görülüyor. Kurs alan kişiler, geçici süreyle de olsa bir gelire kavuşuyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:03

İLGİLİ HABERLER