Dünya
  • 29.5.2024 14:26

Macron: Rusya'daki askeri üsler hedef alınmalı dedi, İsveç F-16 vermekten vazgeçti

Macron: Rusya'daki askeri üsler hedef alınmalı

Almanya, nükleer silahlara sahip Moskova ile doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği endişesiyle Ukrayna'nın sınır ötesine saldırmasına izin verme konusunda çekimser davranıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Salı günü yaptığı açıklamada, Kiev'in Moskova birliklerinin Ukrayna'ya füze attığı Rus askeri üslerini "işlevsiz hale getirmesine" izin verilmesi gerektiğini söyledi.

"Füzelerin ateşlendiği askeri bölgeleri etkisiz hale getirmelerine izin vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Macron, Ukrayna'ya saldırılıyor" dedi.

Ancak "Rusya'daki diğer hedeflere ve tabii ki sivil kapasitelere dokunmalarına izin vermememiz gerektiğini" belirtti.

Almanya'ya yaptığı devlet ziyareti sırasında Başbakan Olaf Scholz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalar, Ukrayna'nın Batı tarafından tedarik edilen daha uzun menzilli silahları kullanarak Rusya içinde saldırmasına izin verilmesi çağrılarının arttığı bir dönemde geldi.

Ancak bu konu Kiev'in müttefiklerini ikiye bölmüş durumda.

Almanya, nükleer silahlara sahip Moskova ile doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği endişesiyle Ukrayna'nın sınır ötesine saldırmasına izin verme konusunda çekimser davranıyor.

Ukrayna'nın en büyük askeri tedarikçisi olan Amerika Birleşik Devletleri de benzer bir tutum sergiledi.

Macron'un Rusya'ya karşı daha sert bir tavır takınması son zamanlarda Scholz ile ilişkilerinde gerginlik kaynağı oldu; Ukrayna'ya asker gönderme konusunu göz ardı etmemesi Berlin'i şaşırttı.

Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın silahlarını Rusya'yı vurmak için kullanmasına izin vermesi halinde "ciddi sonuçlar" doğacağı uyarısında bulundu.

Kremlin ayrıca Batı'da devam eden görüş ayrılıklarından da memnuniyet duyduğunu belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Salı günü Rus Izvestia gazetesine verdiği demeçte "Batı kampında bu konuda bir fikir birliği olmadığını görüyoruz" dedi.

Zelenskiy, Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde Rus kara harekatını durdurmaya çalıştığı bir dönemde, Batı'nın silah kullanımına getirdiği kısıtlamaları "adaletsiz" olarak nitelendirdi.

Ukraynalı lider Batı'nın desteğini almak için Avrupa başkentlerini kapsayan bir tura çıktı ve Macron Salı günü Zelenskiy'nin önümüzdeki hafta Fransa'da D-Day'in 80. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek bir törene katılacağını açıkladı.

Normandiya'ya 6 Haziran 1944'te yapılan çıkarma, Müttefik birliklerinin Batı Avrupa'yı Nazi Almanyası'nın işgalinden kurtarmak için attıkları ilk adımdı.

Ukrayna'nın en üst düzey komutanının konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söylemesinin ardından Cumhurbaşkanı Fransa'nın Ukrayna'ya askeri eğitmen gönderme olasılığı hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Son dönemde yaşanan gerginliklerin ardından Macron ve Scholz, Berlin'in dışındaki Meseberg'de düzenledikleri ortak basın toplantısında bir dizi konuda mutabık kaldıklarını vurgulayarak ortak bir cephe oluşturmaya çalıştılar.

Ancak Ukrayna'ya destek konusunda yeni bir açıklama yapılmadı.

İsveç Ukrayna'ya yapacağı savaş uçağı teslimatını askıya aldı

İsveç Salı günü yaptığı açıklamada, ortaklarının Kiev'e F-16 savaş uçaklarının teslimatına öncelik vermek istemesi nedeniyle Ukrayna'ya Gripen jetleri gönderme planlarını askıya aldığını duyurdu.

Savunma Bakanı Pal Jonson'un sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada "Hava kuvvetleri koalisyonundaki diğer ülkeler bizden Gripen sistemini teslim etmeden önce beklememizi istediler" dedi.

"Hava kuvvetleri koalisyonundaki ortaklarımız iki savaş uçağı sisteminin aynı anda kullanılmaya başlanmasının önemli karmaşıklıklar içerdiğinin ve Ukrayna hava kuvvetlerinde F-16 sisteminin kullanılmaya başlanmasına odaklanılması gerektiğinin altını çiziyorlar."

İsveç, Kiev'e Gripens hibe etme konusunda resmi bir karar almamıştı ancak Eylül ayında Ukraynalı pilotların uçakların gelişi öncesinde ilk eğitimlerini tamamladıklarını söylemişti.

Salı günkü karar, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun Belçika'nın 2028 yılına kadar 30 adet F-16 savaş uçağı tedarik etmesini öngören bir anlaşmayı imzaladıkları Brüksel'de açıklandı.

Hollanda ve Danimarka, ABD yapımı F-16'ları Ukrayna'ya teslim etme ve Ukraynalı pilotları eğitme taahhüdünde bulunan 11 ülkeden oluşan bir koalisyona liderlik ediyor.

İsveç Savunma Bakanlığı sözcüsü "Daha sonraki bir aşamada Gripens göndermeyi göz ardı etmiyoruz" dedi.

İskandinav ülkesinin elinde savunma grubu Saab tarafından üretilen 90'dan fazla JAS 39 Gripen jeti bulunuyor.

Güncellenme Tarihi : 29.5.2024 15:33

İLGİLİ HABERLER