Gündem
  • 19.2.2023 22:47

Maden Tetkik Arama Enstitüsü açıkladı!.. İşte diri fay üzerindeki şehirler

MTA Diri Fay Hattı Haritası güncellendi! İşte fay hattı geçen iller...
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş diri fay haritalarını güncelledi. MTA'nın yayımladığı haritaya göre Türkiye'de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

TÜRKİYE FAY HATTI HARİTASI | AFAD Deprem risk haritasına göre 1. 2. 3.  derece riskli deprem bölgeleri | Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden  geçiyor?

Birinci derece risk bölgeleri

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece risk bölgeleri

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece risk bölgeleri

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Bartın, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az risk içeren bölgeler

Türkiye deprem risk haritasında deprem tehlikesinin en az olduğu iller; Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.


Türkiye Diri Fay Haritası'na göre Türkiye'de doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde 110 ilçe bulunuyor. Diri fay hattı geçen iller şöyle:

Türkiye fay hatları
AKSARAY
AYDIN
BALIKESİR
BOLU
BURDUR
BURSA
BİNGÖL
DENİZLİ
ESKİŞEHİR
ERZİNCAN
ERZURUM
HAKKARİ
HATAY
İZMİR
MARAŞ
MANİSA
MUĞLA
KOCAELİ
KONYA
OSMANİYE
SAKARYA
TOKAT

Diri fay hattı nedir?

Diri fay ya da aktif fay adıyla bilinen 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek hatların bu ismi almalarının sebebi tarihsel dönemde deprem yaşamış faylar olmalarından kaynaklanır. Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılır

Güncellenme Tarihi : 19.2.2023 22:04

İLGİLİ HABERLER