KAYNAK : Haber Vitrini
BRÜKSEL- Arnavut asilerin affedilmesiyle iç barış sağlanan Makedonya, şimdi toparlanmak için dış yardımın peşine düştü. Yaklaşık 40 ülkenin temsilcileri bugün Brüksel'de biraraya gelerek Makedonya'ya yapılacak 200 milyon dolarlık yardımı görüşecek.
Geçen sene Arnavutların silaha sarılmasıyla iç savaş yaşayan, asilerin affedilmesiyle iç barışa kavuşan Makedonya, yaralarını sarmaya çalışıyor.
Makedonya liderleri, isyancıların başlattığı savaştan sonra ekonominin tekrar rayına oturması için Avrupa'dan 250 milyon Euro yardım istiyordu. Makedonyalılar, asilere af çıkarılması halinde önemli ölçüde yardım edeceğini açıklayan ABD'nin sözünü tutmasını bekliyor.
Ancak, Makedonya'nın tek sorunu enkazın temizlenmesi değil. Bütçenin denk olmaması büyük sıkıntılara neden oluyor. Bu nedenle gelecek yardımın büyük bölümü bütçe denkleştirilmesinde kullanılacak.
Savaşta yıkılan Arnavut ve Makedonlara ait binlerce ev onarılmayı ya da yeniden yapılmayı bekliyor. Savaştan sonra dönenler yıkık, yarı yakılmış evlerinde yaşamlarını sürdürüyor.
Makedonya istihdam için yabancı yatırıma şiddetle ihtiyaç duyuyor. Resmi rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 40'ın altında. Gayrıresmi verilerse bu oranın yüzde 50'ye yaklaştığını söylüyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:43