Gündem
  • 6.12.2005 06:40

MALATYA'DA 'SORUMSUZLUK' BELGELENDİ!..

Malatya’da ishal salgını binlerce kişiyi etkilerken 30 Eylül tarihinde Şükrü Gökçe isimli bir vatandaşın ‘İçme suyuna mikrop karışıyor. Binlerce çocuk hasta’ diyerek İl İnsan Hakları Kurulu’na başvurduğu ortaya çıktı. Belediye ise ‘suyumuz temiz’ yanıtını vermiş.

SEKİZ bini aşkın kişinin içme suyu şebekesine kanalizasyon karışması nedeniyle ishale yakalandığı Malatya’da ‘sorumsuzluğun belgesi’ ortaya çıktı. Şükrü Gökçe adlı bir vatandaşın içme suyu şebekesine mikrop karıştığı ve şehirde ‘binlerce çocuğun’ hastalandığı gerekçesiyle 30 Eylül’de Malatya İnsan Hakları Kurulu’na başvurduğu, Malatya Belediyesi’nin buna rağmen ‘içme suyunun temiz olduğu’ yolunda yazılı yanıt verdiği, önlem almaya gerek görmediği belirlendi.

İNSAN HAKLARINA TECAVÜZ

Şükrü Gökçe imzasını taşıyan başvuruda ‘Malatya’da son birkaç aydır içme suyu yoluyla bulaşan dizanteri vb. hastalıklardan dolayı ağırlıklı olarak küçük çocukların bulunduğu binlerce vatandaşımızın hastalandığı hastane kayıtlarıyla sabittir’ denildi. Başvuruda şu talepte bulunuldu:
‘Bu durumda içme sularına ana kaynaktan veya eskiyen şebekeden mikrop karıştığı halde bunu önlemeyen belediye başkanlığı, içme sularının tahlilini yaparak mikroplu suların tüketilmesini önlemeyen ve yine binlerce dizanteri hastası sağlık kurumlarına müracaat ettiği için keyfiyetten haberdar olması gereken il sağlık müdürlüğü ve bu makamlar üzerinde idari vesayet hakkı bulunduğu halde vilayet makamı üzerine düşen görevi yapmamaktadır. Bu şekilde en temel insan hakkı konumundaki yaşama hakkı, ilgili kurumlarca ihlal edilmeye devam olunmaktadır. Vatandaşlarımızın kolaylıkla önlenebilir ölümlerinin ve hastalanmalarının engellenmesi ve insan haklarına vaki tecavüzün giderilmesi için yasal gereğini saygılarımla arz ederim.’

SULARIMIZ TEMİZ DEMİŞLER

Valiliğin Şükrü Gökçe’nin bu başvurusunu ilettiği Malatya Belediye Başkanlığı iddiaları kabul etmedi. Başkan Yardımcısı Hanifi Gül imzasını taşıyan 12 Ekim tarihli yazıda içme sularının her gün düzenli olarak tahlil ettirildiği ve ‘içilebilir’ nitelikte olduğu belirtildi. Gül imzalı yazıda, ‘Sözü edilen hastalıklar yaz aylarında mevsimsel değişikliklerden ve temiz yıkanmayan meyve ve sebzeden kaynaklanabileceği ihtimali söz konusudur’ görüşü savunuldu.

Yurttan hastaneye

İnönü Üniversitesi öğrencilerinin kaldığı kız yurdunda, 21 Kasım’da olağanüstü bir gece yaşandı. 30’u aşkın kız öğrenci o gece aniden ishal ve bulantı, kusma şikayetleriyle hastaneye koştu. Sorun içme suyundaydı. Çünkü diğer yurtlarda hiçbir öğrenci hastalanmamıştı! Nedeni de açıktı, üniversite kampusünde artezyen kuyularından yararlanılıyordu. Sadece Yurt-Kur’a bağlı bu yurtta kentin içme suyu şebekesinden su kullanılıyordu.

/Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:30

İLGİLİ HABERLER