Ekonomi
  • 11.6.2010 19:56

MALİ KURAL YASA TASARISI ALT KOMİSYONA GÖNDERİLDİ

TBMM - Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ''Mali Kural Yasa Tasarısı'' alt komisyona havale edildi.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler sırasında sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Babacan, kamu borcunun yüksek olduğu ve bunun piyasalar için endişe kaynağı olduğu ülkelerde kamu açıklarını artırarak büyüme elde etmenin çok zor olduğunu ifade etti.
Ekonomik büyümenin temelinde güven unsurunun yattığını anlatan Babacan, ''Eğer kamu harcamaları yoluyla güven ortamı bozuluyorsa, kamu borcu ile ilgili riskler çoğalıyorsa, faizler yükseliyorsa, büyümeyi daha kötü vurabiliyor. Türkiye'nin kendi şartlarını iyi anlaması lazım, içinde bulunduğu konjonktürü iyi anlaması lazım ve doğru politikaları seçmesi lazım'' dedi.
Uyguladıkları politikalar sonucu güzel sonuçlar elde ettiklerini belirten Babacan, hem IMF, hem de OECD'nin bölgede en hızlı büyüyecek olan ekonominin Türk ekonomisi olacağını söylediğini kaydetti.
Bakan Babacan, Eylül ayından bu yana Türkiye'deki banka kredilerindeki hacmin yaklaşık 50 milyar TL arttığını belirterek, ''Kamu harcamalarını artırmak hemen büyümeyi getiriyor diye bir kural yok. Ülkenin borç stoku ile çok ilgili. Eğer borç stoku düşükse harcayabilir ve bunun sonunda büyüme gelebilir ama Türkiye gibi gelişmekte olan ve borcu nispeten yüksek olan ülkelerde kamu harcamalarını artırmak büyümeyi değil, tam tersine endişeleri, faiz artışını ve ekonomik daralmayı beraberinde getirebiliyor'' dedi.
Babacan, geçen yıl harcamalarını artıran İspanya ve Portekiz'in bu yıl sıkılaştırma tedbirleri aldıklarını anlattı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 07:03

İLGİLİ HABERLER