Dünya
  • 20.6.2014 23:34

Maliki'nin suyu ısındı

Irak'ta Şiiler için en büyük dini otorite sayılan Ayetullah Ali Sistani'nin sözcüsü Abdülmehdi Kerbelai, ülkede ‘etkin ve geçmişte yapılan hatalardan kaçınan' yeni bir hükümetin kurulması çağrısı yaptı.

Irak'ta Şii lider Ayetullah Ali Sistani'nin çağrısının ardından orduya yapılan başvuruların sayısında büyük artış oldu

Kurulacak yeni hükümetin ulusal düzeyde kabul edilebilir olması gerektiğini vurgulayan Şii lider Ali Sistani'nin sözcüsü, “Hükümet etkin olmalı ve geçmişteki hatalardan kaçınmalı” dedi.

30 Nisan’daki seçimleri geçerli oyların çoğunluğunu alan mevcut Başbakan Nuri Maliki ‘mezhepçi ve ayrıştırıcı’ politikalarla Irak’ı krize sürüklemekle suçlanıyor.

Irak'ta IŞİD'in ilerleyişi sonrası gözlerin çevrildiği ABD Başkanı Obama, perşembe günü Irak Başbakanı Maliki'yi eleştirerek "Ancak iyi bir ajandası olan liderler bu krizde Irak'a önderlik yapabilir" demişti.

IŞİD, Irak'ta ülkenin en büyük ikinci kenti olan Musul’dan sonra Tikrit'i de ele geçirdikten sonra Suriye’deki operasyonlarını durdurarak tamamen Irak’a odaklandı.

Irak ordusu da, Musul’u kaybettikten sonra çevre bölgelerde yeniden yapılanmaya ve özellikle başkent Bağdat’ı korumaya çalışıyor. IŞİD, hedefinin Bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı.

Üç milyon gönüllü Şii milis

Irak’ta bir süredir Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili olan örgüt son olarak Musul’da kontrolü ele aldı.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AFP

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:01

İLGİLİ HABERLER