MALİYE''DEN 10 SEKTÖR İLE ZARAR MÜPTELALARINA GÖZALTI!
ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan''ın onay verdiği 2005 yılı denetim programı ile bu dönemde yüksek oranda vergi kayıp ve kaçağı bulunan alanları tespit eden ve önceden tanımlanmış kriterler doğrultusunda, denetime tabi tutulacak mükellefleri belirleyen yeni bir sistem geliştirilerek, uygulamaya konuluyor.
Bu yılki denetim faaliyetlerine esas olacak mükellef grupları da programda şöyle sıralanıyor:
-Türkiye''de mevduat bankacılığı faaliyetinde bulunan bankalardan temin edilecek gerçek ve tüzel kişilerin 2003 ve 2004 yıllarına ilişkin finansal ciro bilgileri.
-KDV iadelerinin ortalama trendin üzerinde artış gösterdiği sektörler.
-VEDOP ortamındaki verilerden hareketle sahte belge sirkülasyonunun yoğun olduğu saptanan sektörler ile sahte belge düzenleyen mükelleflerden mal-hizmet satın aldığı tespit edilen mükellefler.
-Serbest bölgelerde faaliyet gösteren işletmelerle ortaklık bağı bulunan ve yoğun ticari faaliyette bulunan mükellefler.
-Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında belge almış mükellefler.
-Kamu işletmelerinden ihraç kaydıyla mal alan işletmeler.
-Vergi İstihbarat Merkezi ve Bilgi İşlem Merkezinde yeralan bilgilerden kontrol programları vasıtasıyla tespit edilen tutarsızlıkların yoğunlaştığı mükellefler.
-Yazılı ve görsel basında yeralan haberler ile vergi ihbarlarına göre incelenmesi gereken mükellef ve sektörler.
-Tütün ve tütün mamulleri üreten veya bu ürünlerin satışını yapanlar.
-Alkollü içki üretimi, ithalatı veya satışını yapanlar.
-Plastik boru (Atıksu ve sıhhi tesisat) imalatçıları ve toptan satıcıları.
-Telekomünikasyon Kurulu''nun mali denetime yönelik talebi üzerine telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösterenler.
-Optikçiler ile tıbbi cihaz firmaları (medikalciler)
-LPG dağıtım ve pazarlama şirketleri.
-Sigorta şirketleri ve bu şirketlerin acentaları.
-Özel dershaneler.
-Kömür ithalatçıları ve toptan satıcıları.
-Kağıt ithalatçıları ve toptan satıcıları.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:16