
MALKİ'NİN TETİKÇİSİ İLK KEZ HAKİM KARŞISINDA:ARANDIĞIMI TV'DE GÖRÜNCE ŞOKE OLDUM
Işıklı, cinayet sonrası arandığını yurt dışındayken televizyondan öğrenince şoke olduğunu, Türkiye'ye dönünce teslim olduğunu söyledi.
Bursa'da 22 Kasım 1995 günü uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Nesim Malki cinayetinde ‘tetikçilik’le suçlanan ve 9 yıl sonra Bursa polisine avukatı Veysel Aşkın'la teslim olan tutuklu sanık Oğuz Işıklı'nın yargılanmasına, Bursa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Hakkında ‘adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen Işıklı'nın duruşmasına, akrabaları ve avukatları Veysel Aşkın ile Alper Oyan katıldı.
Çıktığı ilk duruşmada kendisine yöneltilen suçlamaların hiçbirini kabul etmeyen Oğuz Işıklı, hayatında ilk kez hakim karşısına çıktığını söyledi. Cinayetten arandığını yurtdışında öğrendiğini belirten Işıklı, şunları söyledi:
“İddia edilenler hukuka ve delile dayanmıyor. İddianame polis ifadeleri üzerine hazırlanmıştır. Bu iddianameyi reddediyorum. Sanıklardan Şükrü Elverdi ve Burhanettin Türkeş'i dayım Mehmet Sümbül'ün arkadaşları olduğu için tanıyorum. Cinayetin işlendiği gün ben İstanbul'dan İzmir'e uçuyordum. Daha sonra 1998 yılında yurtdışına çıktım. Hakkımdaki soruşturma bu tarihte başlamıştı. Bu soruşturmaya adımın karıştığını televizyondan öğrendim. Şoke oldum. Soruşturma kapsamında dayım Mehmet Sümbül, ağabeyim Zeki Işıklı gözaltına alınarak, polis tarafından işkence gördükten sonra ifadeleri alındı. Onun için teslim olmayı düşünmedim. Dayım Mehmet Sümbül, tahliye olduktan 15- 20 gün sonra teyzemin oğlu Orhan Karaçörtüklü ile kayboldu. Hizbullah tarafından ağır sorgulama ve işkenceden geçirildiğini öğrendim. O yüzden benim de hedef seçildiğimi düşündüm. Sonra dayımın izini sürdüm, onu kaçıranları araştırdım. Bulamayınca teslim oldum.'' Mahkeme heyeti duruşmayı, dava dosyasının Bursa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ve Erol Evcil'in ‘azmettirici’ olarak yargılandığı davayla birleştirilip birleştirilmemesinin düşünülmesi için ertelerken, Oğuz Işıklı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
DAVA DOSYASI AYRI TUTULMUŞTU
Oğuz Işıklı'nın dava dosyası, bulunamadığı için ayrılmıştı. Aynı olayla ilgili, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Erol Evcil'in ‘azmettirici’, Burhanettin Türkeş ve Şükrü Elverdi'nin de ‘tetikçilik’le suçlandığı dava açılmıştı. Yargıtay'ın sanıklara verdiği cezayı bozduğu Erol Evcil ve diğer sanıkların tutuksuz yargılandığı davayla ilgili yargılama karar aşamasına gelmişti.
MACARİSTAN'DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILMIŞTI
Malki cinayetinde yargılanan ve daha sonra Hizbullah tarafından kaçırılıp, işkence edildikten sonra öldürüldüğü öne sürülen Mehmet Sümbül'ün dayısının oğlu olan Oğuz Işıklı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün takibi sonucu Macaristan'da yakalanmıştı. Üzerinde sahte kimlik ve belgeler çıkan Işıklı, Macaristan polisi tarafından serbest bırakılmıştı. İnterpol tarafından da aranan evli ve 1 çocuk babası Oğuz Işıklı, arandığı 9 yıl içersinde zaman zaman Bursa'ya gelip ailesiyle de görüşüyordu.