Gündem
  • 24.3.2023 14:40

Maraş'ta hayat normale dönüyor

SABAH depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta esnafın nabzını tuttu. Baharatçıdan kuyumcuya, terziden manava dükkânlar birer birer açılıyor. Esnaf, “Yeniden kalkınmaya çalışacağız. Başka çaremiz yok” diyor.

Deprem felaketinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları büyük bir hızla sürerken, bir yandan da dükkânlar birer birer kepenk açıyor. Kıbrıs ve Atatürk Meydanı'nda büyük bir hareketlilik göze çarpıyor. "Bir an önce normale dönmek istiyoruz" diyen esnaf SABAH'a "Şehrimizi terk etmek istemiyoruz. Burada yaşayan insanların sonuçta günlük ihtiyaçları devam ediyor.

Eskiye kıyasla işlerimiz çok düşse de satışa devam edeceğiz. Dükkânları açmazsak burası bir hayalet şehre dönüşür. Buna müsaade etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu. Dükkânı yıkılan ya da ağır hasar gören esnaf için ana meydanında konteyner dükkânlar kurulmuş. Dükkânı hasar görmeyen esnaf da satışa başlamış durumda.

Restoranlar vatandaşın kapalı yerde kalma korkusunun önüne geçmek için masalarını dışarıya taşımış. Masalarda neredeyse boş yer yok. Kebapların pişirildiği dev mangallar sokaklara çıkarılmış. Görüşlerini aldığımız vatandaşlar ise "Kapalı yerde kalmaktan korkuyoruz. Ancak hayat bir şekilde devam ediyor. İhtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bu nedenle dükkânların açılması çok iyi oldu" değerlendirmesini yaptı.

ÇOCUKLU AİLELER ÇARŞIDA
Şehrin en eski ticaret merkezi tarihi kapalı çarşıda ise kısmi bir hareketlilik göze çarpıyor. Çarşıda bulunan 1.200 dükkânın 200'ü kullanılamaz durumda. İçeride bir yandan iş makineleri ağır hasarlı dükkânları yıkarken, bir yandan da alışveriş devam ediyor. Çocuklarıyla alışverişe çıkan ailelerin varlığı dikkat çekiyor. Kimi ayakkabı alıyor, kimi baharat, kimi de bakır eşya... Bütün iş kollarından açık dükkânların varlığı dikkat çekiyor. Esnaf buruk da olsa umutlu olmaya çalışıyor: "Bir yerden başlamamız gerekiyordu. Hayatı devam ettirmek zorundayız, başka seçeneğimiz yok..."

ALİ SEVSEN/BERBER
42 yıllık berberim, 35 yıldır da kendi dükkânımı işletiyorum. Şehrin merkezi konumundaki İsmet Paşa Mahallesi'nde bulunan dükkânımı 15 gün önce açtım. Kısmen müşterilerimiz gelmeye başladı. Çünkü insanlarda yaşadıklarından dolayı tedirginlik var. Tek başıma çalışıyorum, oğlum da yardım ediyor. Yüzde 50 kapasiteye ulaştık.


MEHMET EROĞLU/TERZİ
18 yıllık esnafım, dükkânım depremde yıkıldı. Bir haftadır buradayız. Ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Burada 15 konteyner var, her birini üç esnaf kullanıyor. Daha çok tadilat işi geliyor. Yeni dikim de oluyor. Hayat devam edecek. Öyle böyle Maraş olarak kalkınmaya çalışacağız. Başka çaremiz yok.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2023 14:43

İLGİLİ HABERLER