MARDİN'İN PETROL DENİZİ ÜSTÜNDE OLDUĞU İDDİA EDİLDİ
EKREM ARSLAN
MARDİN- Almanya'da faaliyet gösteren özel bir petrol arama şirketinin "Mardin petrol denizinin üstünde" iddialarının doğrulanması istendi.
Mardin'de Mazıdağı'nın fosfat, Suriye sınır boyundaki Nusaybin'nin ise doğalgaz yönünden çok büyük rezervlere sahip olduğu ileri sürüldü. Çok zengin rezervlerin bulunmasına rağmen bunlardan istifade edilemediğini belirten Mardin Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, yaptığı açıklamada çok zengin yeraltı kaynaklarının olduğunu ancak imkansızlıkların bunları ortaya çıkarmaya yetmediğini söyledi. Son günlerde Mardin yöresinde çok büyük petrol rezervlerinin olduğu yönündeki iddialara değinen Tutaşı, "İddia doğru ise Mardin'deki petrolün çıkarılması ile günlük rezervinin 1 milyon varil civarında olduğu sanılıyor ki, bu Türkiye'nin yıllık tüketiminden çok fazladır" dedi.
Türkiye'nin yıllık petrol tüketiminin ithal yolu ile karşılanması sonucunda 5 milyar dolar harcandığına dikkat çeken Tutaşı, bu paranın İMF'den alınmakta olan borca eşit olduğuna değindi. Almanya'da faaliyet gösteren ünlü özel bir petrol şirketinin Jeoloji Mühendisi Cüneyt Özdil'in Mardin yöresinde vakit geçirilmeden sismik araştırma yapılması yönünde hükümetten izin talep ettiği ve halen Ankara'da bu yönde de temaslarda bulunduğu kaydedildi. Suudi Arabistan, Irak, Suriye ve 4. bölge diye adlandırılan Mardin yöresindeki pek çok alanda yıllar öncede sismik araştırma yapılmış, bulunan petrol rezervinin az olması nedeni ile açılan kuyular kapatılmıştı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:50