Sağlık
  • 25.5.2022 14:35

Maymun çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor! 3 ülkeye daha sıçradı,

Maymun çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor! 3 ülkeye daha sıçradı, açıklamalar peş peşe geldi...

Son haftalarda dünyayı endişeye düşüren maymun çiçeği virüsü ile ilgili ülkelerden peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Halk Cumhuriyeti ve Slovenya'dan gelen açıklamalarda ülkelerinde de maymun çiçeği vakası görüldüğü ifade edidi. Hastalarla ilgili net bir bilgi verilmedi. Öte yandan dünyanın her yerinde hastalığı kontrol altına almak için çalışmalar devam ediyor.

Dünya halen koronavirüs pandemisini atlatamamışken, yayılan maymun çiçeği virüsü uluslararası alanda panik yarattı. Genelde Afrika'nın orta ve batı bölgelerindeki tropik alanlarda ortaya çıkan maymun çiçeği hastalığında vaka sayıları giderek artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, ilk vakanın 7 Mayıs'ta genellikle yayıldığı ülkeler dışında bildirilmesinden bu yana Avrupa, ABD, Kanada, Avustralya, Danimarka ve İsrail dahil olmak üzere 19 ülkede, 131 onaylanmış maymun çiçeği vakası ve 106 şüpheli vaka bulundığı belirtildi. DSÖ, salgının olağandışı olmasına rağmen "kapsayıcı" olmaya devam ettiğini ve üye devletleri salgınla nasıl başa çıkılacağı konusunda daha fazla tavsiye ile desteklemek için daha fazla toplantı yapılacağını aktardı.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) maymun çiçeği virüsü tespit edilen son ülke oldu. BAE sağlık yetkilileri tedavi altına alınan hastanın bir süre önce Afrika'nın Batı kesimine seyahat ettiğini duyurdu.

Dün ise Çek Halk Cumhuriyeti ve Slovenya peş peşe açıklamalar geldi. Slovenya Bulaşıcı Hastalıklar Merkezince yapılan açıklamada, ülkedeki ilk maymun çiçeği vakasının kaydedildiği duyuruldu.Slovenya Bulaşıcı Hastalıklar Merkezince yapılan açıklamada, ülkedeki ilk maymun çiçeği vakasının kaydedildiği duyuruldu.

Merkez Müdürü Mario Fafangel, virüsün Kanarya Adaları'ndan gelen bir kişide görüldüğünü aktardı.Fafangel, "Tüm uluslararası kuruluşlara, Slovenya'daki ilk vakayla ilgili bilgi verdik. Şimdi hastanın temas ettiği kişileri bilgilendiriyoruz. Ancak bilinmesi gereken şey, bunun karantinayı gerektiren ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığıdır. Virüs, yakın temasla bulaşıyor." ifadesini kullandı.

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 25.5.2022 14:37

İLGİLİ HABERLER