DEVLET ARIK
ANKARA - TBMM, Avrupa Birliği (AB)'ne uyum sürecinde imajını yenileme kararı aldı.
Köklü reform projesi kapamında Meclis'in hem idari hem fiziksel yapısı değişecek. Meclis için kurumsal kimlik çalışması yapılacak. Meclis'in imajı ve markası yeniden oluşturulacak. 'Teknoloji' ağırlıklı yeni Meclis'in yapısını halk belirleyecek. TBMM Başkanı Bülent Arınç, 'Nasıl bir Meclis istiyor sunuz?' sorusunu hükümete, muhalefete, bürokratlara ve sivil toplum örgütlerine soracak. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde TBMM de yeniden yapılandırılacak. AB uyum sürecinin dışında kalmamak için hem idari, hem fiziksel anlamda dönüşüme uğrayacak olan Meclis'in yapısı yeniden dizayn edilecek. Meclis Başkanlığı, zihniyet dönüşümünün yansıtılacağı yeni Meclis yapısını halka sorarak belirleyecek. Buna göre hükümetin, muhalefetin, sivil toplum örgütlerinin, bürokratların ve aydınların görüşleri alınacak. Daha önce eski meclis başkanları ile biraraya gelen TBMM Başkanı Bülent Arınç, bu kez hükümet, muhalefet, sivil toplum örgütü temsilcilerine ''AB'ye girecek bir Türkiye'de nasıl bir Meclis istiyorsunuz? sorusunu yöneltecek.
PERFORMANSA DAYALI ÜCRET SİSTEMİ GELİYOR
Yeniden yapılandırma çerçevesinde İdari Teşkilat Reformu hazırlayacak olan Meclis Başkanlığı, genel sekreterliği de yeni bir yapıya kavuşturacak. Personel yönetimini silbaştan ele alacak olan Meclis, performansa göre ücret uygulamasını getirecek. Personel sayısının bazı birimlerde fazla, bazı birimlerde yetersiz olduğunu gözönünde tutan başkanlık, ücret sistemini nitelikli personeli motive eder hale getirecek. Bu şekilde, personelin üretkenliğinin artması amaçlanıyor. İdari kadrolara yapılacak atamalarda, ehliyet ve liyakat sahibi kişilere öncelik verilecek. Başkanlık, örgüt analizi çalışmasının ardından norm kadroya geçilmesi için düğmeye basacak.
VEKİLLER, İNTERNET ÜZERİNDEN SEÇMENLERİYLE GÖRÜŞEBİLECEK
Köklü reform projesinin en önemli ayağını 'teknoloji' oluşturacak. Meclis'teki teknoloji kullanımı yaygınlaştırılarak, işlemlerin daha hızlı yapılması sağlanacak. 'e-meclis' projesi hayata geçirilecek. Bütün milletvekillerine dizüstü bilgisayar dağıtılacak. Türkiye İş Bankası ile yapılan anlaşma kapsamında tüm milletvekillerine ve üst düzey personele dizüstü bilgisayar verilecek. İş Bankası ile Meclis arasında imzalanan protokole göre, bütün milletvekillerinin ve personelin maaş ve harcırahları İş Bankası'na yatırılacak. Banka, bunun karşılığında 640 dizüstü bilgisayar verecek. Aralık ayında dağıtılacak dizüstü bilgisayarları ile milletvekillerine sunulan basın bülteni, kanun tasarıları, raporlar başta olmak üzere tüm kağıda dayalı materyaller elektroni ortama aktarılacak. Böylece hem kağıt tüketiminde hem zamanda hem de maliyetlerde tasarruf sağlanacak. Önümüzdeki dönemde bütün internet altyapısı güçlendirilerek vekillerin seçmenlerle ve seçim bölgeleriyle internet üzerinden görüntülü ve sesli iletişimleri sağlanacak. Her milletvekili için ayrıca bir internet sitesi hazırlanacak.
MECLİS GÜVENLİĞİ 'SİVİL' GÖRÜNÜME BÜRÜNECEK
Proje kapsamında Meclis'in güvenlik sistemi de değişiyor. Meclis kampüsü güvenlik sistemini yüksek teknoloji ile yeniden yapılandırılacak. Şu anda polis ve asker tarafından güvenliğin sağlandığı Meclis'te 'sivil' görünümün ön plana çıkarılacağı dönüşüm projesi hayata geçirilecek. Meclis içindeki giriş ve çıkışlara elektronik sistemler kurulacak. Proje kapsamında ayrıca araştırma merkezleri yaygınlaştırılarak, milletvekillerinin bağımsız bilgi ve enformasyon açığı kapatılacak. Meclis'e gelen vatandaşları doğrudan bilgilendirmek ve Meclis içinde yardımcı olmak amacıyla da bir halkla ilişkiler masası oluşturulacak. Parlamento hizmetlerini veren, Meclis'e gelen ziyaretçilerle temas kuran tüm personel, halkla ilişkiler eğitiminden geçirilecek.
'MECLİS, DEMOKRASİNİN VE SİYASETİN MERKEZ ÜSSÜ OLMALI'
Meclis'in yeniden yapılandırılması projesi ile ilgili olarak AK Parti tarafından çıkarılan 'Türkiye Bülteni' adlı dergiye bilgi veren TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'in imajını ve markasını yeniden oluştaracaklarını kaydetti. Meclis için kurumsal kimlik çalışması yapılacağını anlatan Arınç, ''Halkın temsil edildiği yer olan Meclis, AB uyum süreci dışında kalamayacağı gibi bu sürecin lokomotifi olmak gibi bir sorumluluğa da sahiptir. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde çeşitli alanlarda köklü reformların gerçekleştirilmesini ve buna eşlik edecek bir zihniyet dönüşümünün yaşanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Yapılması düşünülen şey bir iç düzenleme ya da artık çok sık duyulan yeniden yapılanma çalışması değildir. Biz AB üyeliğine bu denli yaklaşan Türkiye'ye yakışır bir Meclis için köklü reform yapmayı tasarlıyoruz'' dedi. Bunu yaparken Meclis'in geleneklerini koruyacaklarının da altını çizen Arınç, ''Meclis'in itibarı, imajı ve siyasetteki yerini yeniden tartışmak ve daha da güçlendirmek istiyoruz. Bu çalışmalarımızı katılımcı bir yaklaşımla ele alacağız. Meclisimiz, demokrasinin ve siyasetin merkez üssü olmalı. Bu sayede etik, temiz, seviyeli bir yönetim sağlayabiliriz. Bu nedenle başta milletvekillerimiz olmak üzere her vatandaşımızı Meclis'in güçlenmesi ve itibar kazanması için göreve çağırıyorum'' ifadesini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:02