
MECLİS İLE MSB ARASINDA GENERAL MUĞLALI RESTLEŞMESİ
TBMM İnsan Hakları Komisyonunun, Van’daki Mustafa Muğlalı Kışlasının adının değiştirilmesini istemesi, Meclis ile Milli Savunma Bakanlığını karşı karşıya getirdi.
Bakanlık, ‘’Merhum Muğlalı, işlediği suçtan dolayı cezasını çekmiştir. Merhumun cezasının süresiz devam edeceğinin iddia edilmesi hiçbir hukuki değerle bağdaştırılamaz’’ dedi.
Van'ın Özalp ilçesinde Orgeneral Muğlalı'nın isminin bir kışlaya verilmesi üzerine Ankara 6. İdare Mahkemesine iptal davası açılmıştı. İdare mahkemesi ise ‘’Kışlaya isim verme işlemi askeri bir eylemdir’’ diyerek dosyayı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne yollamıştı. Milli Savunma Bakanlığı da bu davada Muğlalı’nın cezasının süresiz devam edemeyeceğini belirtmiş ve ‘’İsim verme işlemi doğrudur’’ demişti.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu ise son raporunda kışlanın şehir dışına çıkartılması ve isminin değiştirilmesi istedi. Raporda ‘’33 kişinin ölümünde mahkemece cezası sabit olan bir kişinin isminin kışlaya verilmesi yöre halkının askere bakışını olumsuz etkilemektedir” denildi.
ÇOK TARTIŞILAN OLAY
1943 yılında Van’ın Özalp ilçesinde bir çete tarafından koyunları gasp edilen İranlı aşiret reisi, Türk tarafına geçerek 500 koyunu çalmış, aşiret reisine yardım ettikleri iddiasıyla da 38 köylü yakalanmıştı. Bunlardan 5’i mahkemece tutuklanırken 33’ü serbest bırakılmıştı. Olayı soruşturan Orgeneral Muğlalı, 33 köylüyü yeniden gözaltına aldırmış ve köylüler, 30 Temmuz 1943 gecesi, İran sınırında kurşuna dizilmişti.
Muğlalı 1949’da yargılanıp idama mahkûm edilmişti. İfadesinde ise köylülerin, bilgi almak amacıyla sınıra götürüldüğünü, bu sırada İran’dan 100 kadar atlı süvarinin saldırısı üzerine, Türk askerleri ile aralarında çatışma çıktığını, bu çatışmada iki taraf arasında kalan köylülerin öldüğünü öne sürmüştü. Muğlalı’nın cezası daha sonra 20 yıl hapse çevrilmiş ve 1951'de cezaevinde ölmüştü. (Gazeteport)