
MERKEL: TÜRKİYE'NİN ALMANYA'DA OKULLARI OLABİLİR
ANKARA - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'da Türk okulları açılması konusunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini belirterek, Türkiye'nin yurt dışında ve Almanya'da okulları olabileceğini, bu konuda ortak tutum üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Başbakan Erdoğan'ın Almanya'ya yaptığı ziyaretlerin ardından Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, 3 milyondan fazla Türk'ün Almanya'da yaşaması nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin "çok özel bir niteliğe" sahip olduğunu söyledi.
Merkel, Türkiye'de Türk-Alman Üniversitesi kurulmasına ilişkin kanunun çıkacak olmasından büyük mutluluk duyduğunu, bilimsel ve eğitim alanındaki işbirliğinin önem taşıdığını belirtti.
Almanya'da çok sayıda Türk-Alman okulu olduğunu, çok sayıda okulda Türkçe eğitim verildiğini kaydeden Merkel, şöyle konuştu:
"Bizim üzerinde durduğumuz husus, Almanya'da Almanca bilmeyen kimsenin yaşaması uygun olmaz. Çünkü içinde yaşadıkları ülkenin dilini bilmeleri entegrasyon için ön koşul. Bizim hedefimiz asimilasyon değil, herkesin kültürünü, köklerini korumasını istiyoruz. Fakat 3. ve 4. kuşak Almanya'da yaşayanların toplumsal yaşama katılmasını istiyoruz. Gelecek kuşaklarda da insanların sadece işçi olarak değil, iş adamı, öğretmen, bilim adamı olarak çalışmalarını istiyoruz, geçmişlerini geleneklerini unutmadan elbette..." diye konuştu.
"Türkiye'nin yurt dışında, Almanya'da okulları olabilir. Ama Almanya'da yaşayan Türkler için bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı. Bunları ayrıntılı olarak ele aldık ve ortak bir tutum üzerinde anlaşmaya vardık" diyen Merkel, "Almanya'da yaşayan Türkler bize zenginlik katıyor. Büyük katkıları var ve onların topluma daha da iyi entegre olmalarını istiyoruz" dedi.
Angela Merkel, Başbakan Erdoğan ile bu konular hakkında ortam bir tutum benimseme konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti.
Almanya Başbakanı, görüşmede AB katılım müzakereleri konusunu ele aldıklarını ve "Ahde vefa ilkesini yeniden vurguladıklarını" belirtti.
Merkel, "Benim açımdan en önemli husus, Ankara Protokolü'nün uygulanması, çünkü burada Kıbrıs sorunu halledilmedi. Türkiye'nin tam üyeliği dışında, Kıbrıs konusunun da ele alınması hepimizin yararına olacaktır" dedi.
Merkel, Türkiye'nin ekonomik, bilimsel ve kültürel ilişkilerde "çok özel bir konumu" olduğunu vurguladı ve başlangıçta imtiyazlı ortaklığı AB ile özel bir ilişki olarak düşündüklerini, ancak bu durumun olumsuz algılandığını belirtti. AB'nin ve oyunun kurallarının değiştiğini ve "buna rağmen müzakereleri yaptıklarını" kaydeden Merkel, müzakere sürecinin sonu açık bir süreç olduğunu ve Almanya'nın bu süreci savunduğunu vurguladı.
"Sonu açık olan bu süreci sürdürmeliyiz" diyen Merkel, bir adım ileriye atılması için "somut olarak Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini" belirtti.
-İRAN-
Angela Merkel, İran'a yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki bir soru üzerine, "İran konusunda uzun süredir ilerleme kaydedilmiyor. İran önümüzdeki kısa dönemde belirgin adımlar atmazsa, yaptırım konusunda BM nezdinde karar vereceğiz. Bu konuda görüşmelerimizi sürdürmeye karar verdik" diye konuştu.
Merkel, "Elbette biz İran konusunda Nisan ayında yapacağımız görüşmeleri de değerlendirdik. Burada, ABD, Avrupa ve Türkiye ile birlikte oy verebilirsek, Almanya açısından çok mutlu oluruz" dedi.
Bir gazetecinin "1915 olayları ve tarihi sorumluluk" üzerine konuşup konuşmadıklarını sorması üzerine Merkel, kendileri açısından önemli olanın Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri mümkün olduğunca iyi bir biçimde şekillendirmek olduğunu söyledi.