Ekonomi
  • 18.3.2021 14:26

Merkez Bankası'nın eli güçlendi! 'Dövizde düşüş sürecek'

Merkez Bankası'nın 200 baz puan faiz arttırmasının ardından CNN Türk'te İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sefer Şener açıklamada bulundu. Şener, "Merkez Bankası'nın eli güçlenmiş oldu. Kesinlikle dövizde sert bir düşüş var. Dövizde ciddi bir geri çekilme yaşanacaktır" dedi.

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sefer Şener yaptığı açıklamada, "Kesinlikle piyasada beklenti 100 baz puandı. Piyasa fonlamaya başlamıştı. Gördüğümüz kadarıyla net olarak merkez bankası 200 baz puanlık artış yaptı. Bazı sebepleri var. Son dönemde Amerikan piyasalarında 10 yıllık ve 30 yıllık tahvil faizleri yükseldi. 1,40-1,50 aralığında beklentimiz vardı. Dün ABD'de tahvil faizleri 1,70'i gördü. Çok hızlı şekilde yükselmesi. Bu gelişen piyasaların tamamını etkiliyor" ifadesinde bulundu.

Şener Merkez Bankası'nın elinin güçlendiğini ifade ederken, "Bu ay başında Merkez Bankasının beklenti anketinde enflasyon beklentimiz de yükseldi. ABD piyasasında tahvil faizlerinin artıyor olması MB'nin önden yüklemeli olarak MB'nin eli güçlenmiş oldu. 100 baz puan beklerken 200 baz puan artırılması demek önden yüklemeli metodu kullanmasıdır. MB artık enflasyondaki gelişmeleri bekleyecek. Nisan enflasyon da yüksek çıkacak ancak nisandan sonra düşüş görülecek. Önümüzdeki dönemde enflasyon odaklı düşünüldü. Ancak aynı zamanda dış piyasa kaynaklı yükselme var. Faiz artışı beklenmesidir ana nedeni. Merkez Bankasıyla ilgili şöyle önemli nokta var küresel piyasalarda AB'de ABD'de hala para bollaşıyor. Tahvil alımlarıyla 120 milyar dolarlık tahvil alıyor ABD. Ülke olarak bundan yararlanmak istiyorsak böyle yapmamız gerekiyordu" dedi.

"DÖVİZDE CİDDİ BİR GERİ ÇEKİLME YAŞANACAKTIR"

Şener karar sonrası dövize yansımalarını da değerlendirdi: "Kesinlikle sert bir düşüş dövizde. Dövizde ciddi bir geri çekilme yaşanacaktır. Yabancı para mevduatlarının çözülmesi için de bir fırsat. Yüzde 2 oranında bir düşüş var. Aslında iyi de oldu. Hakikatten ciddi bir parasal genişleme var küresel anlamda. Reel sektör açısından krediye ulaşması açısından reel sektör tarafından tabii eleştirilecektir. Türkiye hem küresel piyasaları hem de dolarizasyon sürecini takip ediyor. Beklenti üzerinde gerçekleştiğinden dolardaki çözülmeyi göreceğiz. Faizle ilgili şartlar lehimize döndü. Dezavantaj olacak bir durum yok. Mevduat sahiplerinin mevduatlarının çözülmesini beklemek bundan sonra."

Şener açıklamasında "Bu karar yazılmadan önce şunu görüyoruz enflasyondaki gelişmeler ana etmen. Petrol fiyatları 70 doların üzerinde. Küresel piyasalarda gıda ve emtia artışı devam ediyor. Faiz artışlarının devamı gelecektir. Birinci yarıda faiz indirimi beklemiyoruz dedik. Merkez Bankası da teyit etti. Şunu da görüyoruz reel itibariyle 2.8'in üzerine çıktı. Faizler cazip hale geldi diyebiliriz. Enflasyon üzerinde etki yaratacak. Aynı zamanda mali düzende de sıkı duruşumuz sürerse hem enflasyon hem de döviz açısından daha iyi yola gidecek. Önümüzdeki dönemde önden yüklemeli yapıldığından 2 sebep olacak. Türkiye'ye dönük sıcak paranın daha hızlı aktarılması beraberinde gelecek. Sıcak para girişi göreceğiz. Dövizde gevşemeyi beraberinde getiriyor. Reel sektör önünü görecek" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2021 14:28

İLGİLİ HABERLER