Gündem
  • 29.4.2005 06:31

'MESCİD-İ AKSA'YI TOBB RESTORE ETSİN...'

Başbakan Tayyip Erdoğan, bu öneriyi 1-2 Mayıs’ta İsrail ve Filistin gezisinde gündeme getirecek.

FİLİSTİNLİ işadamları, Müslümanlar’ın ilk kıblesi olan ve yakın tarihteki çeşitli İsrail saldırıları sonucunda büyük zarar gören Mescid-i Aksa’nın TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından restore edilmesini istedi. Gizli tutulan ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun not ettiği bu talebin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1-2 Mayıs tarihlerinde İsrail ve Filistin’e gerçekleştireceği gezide gündeme getirileceği öğrenildi.

İSRAİL İZNİ GEREKİYOR:

Mescid-i Aksa’nın TOBB önderliğinde Türk müteahhitlerince restore edilebilmesine dönük talebin hayata geçirilebilmesi için, İsrail makamlarının da izin vermesi gerektiği, bu nedenle konunun ‘altyapısının hazırlanması gereken bir talep’ olduğu belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın gezisinde gündeme gelecek diğer bir konu başlığını ise yine İsrail saldırılarıyla tahrip olan Gazze Havaalanı’nın Türk müteahhitlerince yeniden imarı oluşturacak.

ANKARA PLATFORMU KURULDU:

İsrail ile Filistin iş dünyasını temsil eden kuruluşların, TOBB öncülüğü ve evsahipliğinde ilk biraraya geldiği buluşma ile ‘Ankara Forumu’ adlı bir platform süreci kuruldu. Üç ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilerek sorunların çözümünü amaçlayan Ankara Forumu’nun başkanlığına Hisarcıkloğlu; başkan yardımcılıklarına ise Filistin Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet Hashem Al-Zogheir ile İsrail Ekonomik Organizasyonları Federasyonu Başkanı Shraga Brosh getirildi.

POLİTİKACILARA ÖRNEK OLMAK:

Hisarcıklıoğlu, iki heyetin başkanlarıyla dün sabah ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, bu buluşmanın ‘tarihi’ bir nitelik taşıdığını bildirdi. Ortada bir fırsat olduğunu ve iki tarafta da zor kararları alma iradesine sahip politikacıların bulunduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, ‘Zor kararları alacak politikacılara, hem örnek hem de destek olmak zorundayız’ diye konuştu.

ÜZÜM TEK TEK YENİR:

Üç dine mensup işadamları ile üç bayrağı biraraya getiren Ankara Platformu’nun kurulduğu ilk buluşmada, hızlı hareket yerine, aşama aşama somut sonuç almayı yeğlediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ‘(Üzüm teker teker yenir) diye bir Arap atasözü vardır. Biz de yöntem olarak aşama aşama ilerleyebileceğimiz bir yol haritası oluşturmaya çalıştık’ dedi.

BUZLARI KIRIYORUZ:

İşbirliğinin turizm, endüstri, alt yapı ve tarım alanları için planlandığını açıklayan TOBB Başkanı, bu forumun ne kadar kırılgan olduğunun sorulması üzerine, ‘Buzları kırmaya başladık ama aslında büyük bir buz tabakası altta var’ yanıtını verdi.

Mescid-i Aksa nedir

İSLAM ve Yahudi inancına göre Süleyman Peygamber Kudüs’te kutsal bir bina yaptı. Müslümanlara göre bu bina Mescid-i Aksa, Yahudilere göre Süleyman Tapınağı. Yahudiler Süleyman Tapınağı’nı kendi inanışlarına göre yeniden inşa etmek istiyor ve tapınaktan kalan ‘Ağlama Duvarı’nda ibadet ediyor. Müslümanlar ise aynı duvarın diğer tarafında en kutsal ibadet yerlerinden biri kabul edilen tarihi Kubbetüs Sahra ve Mescid-i Aksa’da ibadet ediyor ve İslam’ın kutsal mekanlarını korumak istiyor. Müslamanların yaklaşık 1400 yıllık tarihi yapılarını kapsayacak restorasyon projeleri iki tarafın kutsallarının korunması adına bir savaşa dönüşmüş durumda.

Çocuklarımız barış görsün

FİLİSTİN
Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Al-Zogheir, ‘Barış süreci devam ettikçe güvenlik sorunu azalarak işleri kolaylaştıracaktır’ dedi. Brosh, Filistin heyet başkanının ‘haklarımızın korunması için çabaların sürmesini istiyoruz’ sözünü anımsatarak, ‘Siz bu düşünceleri paylaşır mısınız?’ diye soran gazeteciye gülerek, ‘Biz bütün dünyanın barış içinde, yaşamasını istiyoruz. Çocuklarımızı da bu ortamda büyütmek istiyoruz’ dedi.

Filistinliler için uçuş izni TOBB’dan

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Filistin-İsrail-Türkiye iş dünyası temsilcilerini el sıkışırken gösteren ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de yer aldığı fotoğrafların çıktığı gazetelerden birer takım hazırlatarak, Brosh ile Al-Zogheir’e armağan etti.

 Filistinli işadamlarının İsrail üzerinden uçuş yapabilmeleri için gerekli resmi izni TOBB aldı.

 İsrailli işadamlarının Hamursuz Bayramı’nı yarıda keserek bu toplantı için Ankara’ya gelmelerinin çok önemli olduğu belirtildi. Nitekim işadamları önceki gece yemeğe katıldıktan sonra dün sabah basın toplantısını beklemeden ‘bayramın son gününü aileleriyle geçirebilmek amacıyla’ İsrail’e geri döndü.

TOBB Cilvegözü’nü 11.5 trilyona yeniliyor

TÜRKİYE
-Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın, TOBB tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle modernize edilmesine ilişkin protokol imzalandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in imzaladığı protokol, yılda ortalama 350 bin araç geçişi, 1 milyonun üzerinde yolcu kapasitesi ve 100 milyon dolarlık bir ticaret potansiyelini kapsıyor. Protokol ile yer teslim tarihinden itibaren bir yıl süre tanınan ve işletme süresi 13 yıl olan projenin tahmini maliyeti ise 11 milyon 569 bin 850 YTL. Proje kapsamında, mevcut binalar yıkılacak. İdari ve ticari binalar, giriş-çıkış kontrol üniteleri, arama hangarı, kaçak eşya depoları, peronlar, kantarlar, sosyal tesisler, motel, TIR alanları, cihaz ve tesisat kurularak yenilecek.

Hisarcıklıoğlu’ndan Ermenistan’a üç şart

DEVLET
Bakanı Kürşad Tüzmen, Ermenistan konusunda Türkiye’nin başını öne eğdirecek herhangi bir geçmişi bulunmadığını söyleyerek, ‘Olmamış bir hadiseyi olmuş gibi gösterme politikasını izleyen özellikle diasporadaki Ermenilerin yaptığı bu çalışmalar, maalesef iki ülkenin ticaretinin herhangi bir noktaya ulaşmasını engellemiştir’ dedi. Cilvegözü Gümrük Kapısı’nın modernizasyonuna yönelik protokolün imza töreninde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Tüzmen, Türkiye’nin bütün sınır komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzuladığını söyledi.

TOBB’DAN ÜÇ ÖN KOŞUL:

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Ermenistan’ın Azerbaycan’da işgal ettiği topraklardan çıkmadığı, soykırım iddiasından vazgeçmediği, anayasalarında yer alan Türkiye’deki toprak taleplerinden vazgeçmedikleri sürece, Türkiye ile Ermenistan arasında ticaretin açılmasına karşı olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, ‘Duvarların yıkılmasından önce iki milyon nüfusa sahip Ermenistan, bugün bir milyona düştü. Bu iddialarından ve bu uygulamalarından vazgeçmediği takdirde, en büyük zararı Ermenistan görecektir’ dedi.

Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:59

İLGİLİ HABERLER