MESUT YILMAZ - HALİS TOPRAK KAVGASINA HÜRRİYET GAZETESİ DE KARIŞTI
KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Dün gazetelere ilan vererek, el konulan Toprakbank'ın Mesut Yılmaz'ın kuzeni Mehmet Kutman'a verileceğini duyuran Halis Toprak, karşısında Hürriyet Gazetesi'ni buldu." Şimdi mi Mesut Yılmaz kötü oldu Halis Ağa " başlıklı bir haber yapan Hürriyet Gazetesi, Mesut Yılmaz'ı savunarak Halis Toprak'ı yerden yere vurdu.
İşte Hürriyet Gazetesi'nin ilginç haberi..
Şimdi mi Mesut Yılmaz kötü oldu Halis Ağa
Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak'ın eski bankası Toprakbank'la ilgili dünkü gazetelerde çıkan ‘‘meydan okuma’’ ilanı, hem bankacılık çevrelerinde, hem de kamuoyunda ‘‘Mesut Yılmaz şimdi mi kötü oldu?’’ sorusunu gündeme getirdi.
Halis Toprak'ın imzasıyla yayınlanan ilanda Toprakbank'a talip olan Global Menkul Değerler'in sahibinin Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a yakınlığı dile getirilerek, Yılmaz'a suçlama mesajı verildi. Toprak bu suçlamayı yaparken, kendi bankasına kuruluş izninin 1991'de Yılmaz'ın Başbakan olduğu dönemde verildiğini unuttu.
KAMUOYUNA DUYURU
Halis Toprak, dünkü gazetelere ‘‘Kamuoyuna Duyuru’’ başlığıyla verdiği tam sayfa ilanlarda, şu iddiaları öne sürdü:
‘‘Toprakbank'ın sahiplerinin bankayı 1.3 katrilyon lira zararara uğrattıkları iddia ediliyor. Bu ifadenin gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. 1.3 katrilyon lira, Toprakbank'ın 2 bin 500 kişi veya kuruluşa yakın alacaklısından (buna Toprak Holding de dahildir) olan alacağının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından üstlenilmesi ve bunun karşılığında verilen Hazine bonosunu ifade etmektedir. TMSF'nin bu borcu üstüne almasının nedeni bankada alacak bırakmamak ve Global Menkul Değerler'e problemsiz ve ucuza satmak mıdır? Toprakbank kár eden bir bankayken, 2001 yılı sonunda TMSF tarafından el konulmuştur. Toprakbank yılda 1 katrilyon lira kár edebilir ve Toprakbank'ın değeri 10 katrilyon olabilir. Böyle banka kapatılır veya cüzi bir meblağ ile satılır mı? Alıcının kim olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Alıcı görünen Global Menkul Değerler A.Ş.'nin sahibinin Mesut Yılmaz'la yakınlık derecesi kamuoyunu ilgilendirecektir.’’
Yılmaz'ın akrabası Mehmet Kutman'ın yönetim Kurulu Başkanı ve ortağı olduğu Global Menkul Değerler, Templeton Fund'u yöneten Mark Mobius'la birlikte Toprakbank'ı almak için teklif vermişti. Bu konsorsiyum, Toprakbank'ı satışı ile ilgili olarak BDDK'nın kararını bekliyor.
GELELİM İZNE
Halis Toprak'ın Mesut Yılmaz'ı doğrudan suçladığı ilan metnini kaleme alırken, kendisine Toprakbank'ı kurma iznini veren hükümetin başında Mesut Yılmaz'ın olduğunu unuttuğu dikkati çekiyor.
1991'dekiki kısa Başbakanlığı döneminde Türkiye'yi erken seçime götüren Mesut Yılmaz, Ekim 1991'de beş bankaya kuruluş iznini Bakanlar Kurulu'ndan çıkardı. Bu bankalar şöyle sıralanıyordu:
Toprakbank, Kentbank, Bankekspres, Alternatifbank, Park Yatırım. Bu bankaların kuruluş kararnamesinin hazırlanmasıyla dönemin Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli'nin bizzat ilgilendiği de arşivlerdeki bilgiler arasında yer alıyor.
Kanunları unutuyor BDDK'ya saldırıyor
Toprak'ın ilanında, ‘‘Niçin bankaya el koyarken iştirakleri ayrı tutmadınız? Bu 6 şirkete TMSF tarafından bir tek TL verildi mi? Kuruluşundan itibaren tek TL zarar ettiler mi? Yoksa bunlar rakiplerine oranla devamlı ve fazla kár mı etmişler?’’ sorularını yöneltti.
Oysa, Toprakbank'a Bankalar Kanunu'nun 14'üncü maddesi çerçevesinde el konuldu. Başka bir ifadeyle BDDK kanuna uydu. Toprakbank'ın iştiraklerine TMSF'nin neden para vermesiyle ilgili sorunun, neden yöneltildiği anlaşılamadı.
Halis Toprak, açıklamasında özetle, ‘‘Toprakbank'ın 2002'nin ilk üç ayında 150 trilyon lira kár elde ettiği doğruysa, 2002 sonunda banka 1 trilyon lira kár eder’’ diyerek, bir tahminde bulundu. Toprak, Toprakbank'ın yılsonunda 1 katrilyon lira kár etmesi durumunda, değerinin 10 katrilyon olacağını da iddia etti. Türk bankacılık sisteminin, yaşanılan krizden sonra en büyük iki bankasının piyasa değeri toplamı bile 10 katrilyon liralık değere zor ulaşıyor. Toprak'ın en inanılmaz iddiası ise ‘‘Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, Toprakbank ve Pamukbank gibi iki büyük müessese için referanduma gidilir ve ülke insanına sorulurdu’’ cümlesi.
Dünyada, ‘Türk bankacılık sisteminden daha büyük bankalar iflas etti ama hiç kimse, halk bir yana sahibine bile sormadı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:09