
MGK, SUYA EL ATTI
Genelkurmay Başkanlığı, MGK Genel Sekreterliği ile Enerji Bakanlığı 'Su Strateji Belgesi' hazırlıyor. Taslak çalışmaları yürütülen belge, 2006 şubat ve nisan aylarındaki MGK toplantılarında ele alınacak ve MGK'nın onayından sonra resmileşecek.
Taslak çalışmalarına göre, Türkiye'nin orta ve uzun vadede ciddi bir su sorunu ile karşılaşmaması için, 135 milyar dolara ihtiyaç var. Yeraltı ve yerüstü, yıllık toplam 110 milyar metreküp kullanılabilir su potansiyeline sahip olan Türkiye'nin, bu potansiyelin tamamını kullanabilmesi için 730 baraj ve 2 binden fazla gölet gerek.
POTANSİYEL VAR AMA
Verilere göre Türkiye, su potansiyelini yeterince kullanamayan ülkeler arasında. Türkiye yıllık 501 milyar metreküp su ile karşılaşıyor, bu suyun 274 milyar metreküpü buharlaşıyor, 41 milyar metreküpü yeraltı sularına karışıyor. Komşu ülkelerden Türkiye'ye 7 milyar metreküp su gelirken, Türkiye'nin brüt su potansiyeli 234 milyar metreküpü buluyor. Bu suyun sadece 110 milyar metreküpü kullanılabilir durumda; ancak Türkiye bunun yüzde 36'sını değerlendiriyor.
Memlekete baraj lazım
TÜRKİYE'NİN ilk su strateji belgesi 1965 yılında Başbakan Süleyman Demirel'in, ikinci belge 1987 yılında Başbakan Turgut Özal'ın talimatı üzerine hazırlandı.
POTANSİYEL VAR AMA
Türkiye'nin su potansiyelini değerlendirebilmesi için GAP projesinin bitirilmesi gerekiyor. Türkiye'nin su ve enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan GAP kapsamında, 22 baraj, 19 hidroelektrik santral ve 1.7 milyon hektarlık sulama sistemi yapımı öngörülüyor. Ancak yapımına 35 yıl önce başlanan proje kapsamında, bugüne kadar 13 baraj ve 7 hidroelektrik santral tamamlanabildi. GAP'ın tamamlanması için her yıl 2 milyar dolara ihtiyaç var.
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:28