Gündem
  • 28.9.2022 22:15

MGK toplantısında Yunanistan'ın provokatif adımları ele alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında yayınlanan bildiride Yunanistan'ın provokatif adımları ele alındı.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantı 4 saat sürdü.

Toplantının ana gündem maddeleri; Yunanistan'ın Ege'de tansiyonu yükselten adımları, gayriaskeri statüdeki adaların silahlandırılması, yurt içi ve sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonları ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bölgeye etkileri, Ermenistan-Azerbaycan arasında gerilim yer aldı.

Yunanistan'a net mesaj: Her türlü meşru yöntemi kullanacağız

Toplantının ardından yayınlanan 7 maddelik bildiride, Yunanistan'ın provakatif adımlarıyla ilgili net bir mesaj verildi.

"Gayriaskeri statüdeki adaların silahlandırılması konusunda Yunanistan'ı teşvik eden çevreler aklıselime davet edilmiştir.

Yunanistan'ın beyhude çabalarına karşı milletimizin menfaatlerinin muhafazası için her türlü meşru yöntem ve aracı kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz vurgulandı."

 

MGK toplantısı sona erdi  #1

 

MGK Bildirisinde yer alan maddeler şu şekilde sıralandı;

-Terörle mücadele vurgusu

"1. PKK/KCK-PYD/YPG-SDG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, milli birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi sunulmuş; çöküş sürecine giren PKK/KCK terör örgütünün yurt içinde ve yurt dışında tevessül edebileceği eylemlere karşı alınacak ilave tedbirler görüşülmüştür.

2. Son dönemde Irak'ta müşahede edilen hadiselerin, güvenlik ve istikrara menfi yansımaları ile PKK/KCK terör örgütünün bu durumu istismar ederek alan kazanma ve ikili ilişkilerimize zarar verme çabaları ele alınmış; terör örgütleriyle mücadelede müşterek bir anlayış çerçevesinde hareket edilmesinin önemine dikkat çekilmiştir.

-Yunanistan'ın kışkırtıcı eylemleri

3. Uluslararası huku ve antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmeye yönelik çağrılarımıza rağmen, hukuk dışı uygulamalarından vazgeçmeyen Yunanistan'ın bilhassa son dönemde artan kışkırtıcı eylemleri tüm ayrıntılarıyla ele alınmıştır.

NATO çerçevesinde icra edilen faaliyetleri dahi sabote edecek ve uluslararası sularda seyreden sivil gemilere ateş açtıracak kadar akıl ve mantıktan uzaklaşan Yunanistan Yönetimi'nin beyhude çabalarına karşı, milletimizin hak ve menfaatlerinin muhafazası için uluslararası hukuk çerçevesindeki her türlü meşru yöntem ve aracı kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz kuvvetle vurgulanmıştır.

Gayriaskeri statüdeki adaların silahlandırılması konusunda Yunanistan'ı teşvik eden çevreler aklıselime davet edilmiştir.

-ABD'nin GKRY'ye silah ambargosunu kaldırma kararı

4. ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı değerlendirilmiş;  Doğu Akdeniz'de barış ve dengeyi menfi yönde etlikeyecek ve müttefiklik ruhuna da ayrkırı olan bu karardan geri dönülmesi çağrısında bulunulmuştur.

Tüm ülkeler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımaya davet edilmiştir.

-Ermenistan'a kınama

5. Ermenistan, Azerbaycan'a yönelik kışkırtıcı eylemleri sebebiyle kınanmış;  Ermenistan yönetimine kendisine sunulan barış fırsatını değerlendirmesi ve tüm ahdi yükümlülüklerini yerine getirmesi sorumluluğu hatırlatılmıştır.

 

MGK toplantısı sona erdi  #2

 

6. Ukrayna'da sürmekte olan savaşın, bir an evvel sonlandırılmasına matuf adımların gecikmeksizin atılması gerektiği belirtilmiş; Türkiye'nin tahıl koridorunun tesisi ve esir değişiminin gerçekleştirilmesi girişimlerinde olduğu gibi barışın sağlanması ve insani kriz ile küresel ölçekteki zararların hafifletilmesi için gayret sarf etmeyi sürdüreceği ifade edilmiştir.

7. Libya'daki son gelişmelerin büyük fedakarlıklarla tesis edilen huzur ve diyalog ortamına halel getirmemesi ve halkın iradesinin önünde engel teşkil etmemesi gerekiği belirtilmiştir. "

Güncellenme Tarihi : 28.9.2022 22:21

İLGİLİ HABERLER