
MİCROSOFT'A OH DEDİRTEN KARAR
Amerikan tarihinin en büyük telif hakkı davasında sona gelindi. San Diego federal mahkemesinde görülen davada jürinin daha önce Microsoft aleyhine verdiği 1.5 milyar dolarlık ceza kararı San Diego Yargıcı Rudi Brewster tarafından sürpriz şekilde bozuldu.
Yargıç Brewster, bu kararıyla eleştiri yağmuruna tutuldu. Ancak Brewster dünyanın en büyük yazılım firmasının, söz konusu patentlerden birisini kullanmak için Alman Fraunhofer firmasına önceden 16 milyon dolar ödemesi dolayısıyla patent yasalarını ihlal etmediğine karar verdi.
Ses dosyalarının MP3’e dönüştürülmesine ilişkin kendisine ait iki patenti izinsiz kullandığı gerekçesiyle mahkemeye verdiği Microsoft’un Fraunhofer firmasınca dava edilmediği gerekçesiyle yargıç tarafından yasaları ihlal etmediğine karar verilmesi, Alcatel-Lucent tarafından tepkiyle karşılandı.
Alcatel-Lucent yetkilisi Mary Lou Ambrus, yargıcın kararını şaşırtıcı ve rahatsız edici bulduklarını belirtti. Karar Alcatel-Lucent lehine olsaydı, diğer birçok firmanın, lisans teknolojisi konusunda haklarında dava açılabilmesi için emsal oluşturacağı endişesi bulunuyordu.
Ambrus jürinin ceza kesmesinin ardından "İddiamızı destekleyecek sağlam deliller koyduk ve mahkemenin kararından memnunuz" demişti.
Microsoft yetkilisi Brad Smith, Yargıcın kararını dijital müzik tüketicisinin zaferi olarak yorumladı ve kararın patent konusuyla ilgili kamuoyunun ortak duyarlılığını yansıttığını belirtti.
Yargıç Rudi Brewster’ın jürinin ceza kararının ardından gelen tepkileri göz önünde bulundurduğu öne sürüldü. Ceza kararı geçerli olsaydı Alcatel-Lucent Microsoft ürünlerinin satışını durdurma hakkına da kavuşmuş olacaktı.
Ayrıca eski karar geçerli olsaydı MP3 çalışması yapan yüzlerce firmanın da Microsoft’a karşı harekete geçmekte cesaretlendirecekti.
Microsoft Başkan Yardımcısı Tom Burt, ilk kararın ardından e-maille verdiği açıklamada "Bu kararın hukuk ve gerçekler tarafından desteklenmediğini düşünüyoruz. Mahkeme kararının farklı çıkıp çıkmayacağına bakacağız ve ondan sonra gerekirse temyize gideceğiz" demişti.
Burt e-mailinde, "İrili ufaklı 100'lerce diğer firma gibi, biz de MP3 teknolojisini, endüstrinin tanıdığı Fraunhofer'den tam olarak lisansladık. Bu firmaya teknolojinin lisansını almak için 16 milyon $ ödediğimizi düşündüğünüzde bile tazminatın ne kadaranlamsız olduğunu göreceksiniz" demişti.
Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS, Lucent Technologies'in Alcatel Birleşmesi öncesindeki bir bölümü olan Bell Labs ile birlikte MP3 ses sıkıştırma teknolojisinin gelişmesine katkıda bulundu.
Dava Lucent'ın 2002 yılında, bilgisayar yapımcısı Gateway ve Dell firmalarını, kendi MP3 teknolojisini kullanıyor iddiası üzerine başlamıştı. Microsoft da davaya katılmıştı çünkü anlaşmasında bu bilgisayarlarda kullanılan yazılım nedeniyle herhangi bir zararda ödeme yapacağı yazılıydı. Daha sonra olan Microsoft ile Alcatel-Lucent davası haline dönüştü..
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:54