Sağlık
  • 2.2.2018 02:31

Mide kanserini tetikleyen faktörler

Mide kanserinin kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görüldüğünü açıklayan Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, önemli risk faktörlerini sıraladı.

Türkiye´de mide kanserinin sık görüldüğü ülkeler arasında olduğunu ve yılda yaklaşık 20 bin kişiye mide kanseri tanısı konulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bedirli,  mide kanserinin erkeklerde iki kat ve 55 yaş üstü insanlarda daha fazla görüldüğünü dile getirdi.

Diyet ve yeme alışkanlıkları neticesinde yıllar içerisinde alt mide kanserlerinde azalma, üst mide kanserlerinde ise artış gözlendiğini belirten Prof. Dr. Bedirli, Reflü hastalığının yaygınlaşmasının da bu değişiklikte ciddi rol oynadığını ifade etti.

Aynı zamanda mide kanserini tetikleyen faktörleri bir bir sıralayan Prof. Dr. Bedirli çarpıcı açıklamalarıyla herkesi korkuttu.

“Tuz ve nitratlardan zengin, A ve C vitaminlerinden fakir diyet, tuzlama, tütsülenmeyle hazırlanmış gıdalar mide kanseri gelişiminde önemli role sahiptirler. Buna karşın meyve ve sebzeden bol diyetler, narenciye ve fiber içeren diyetlerin ise koruyucu rolü var. Vitamin B 12 eksikliği ile giden pernisiyöz anemi, atrofik gastrit ve intestinal poliplerde mide kanseri için önemli risk faktörleridir. 

Aynı zamanda bazı herediter hastalıklar, A kan grubuna sahip olma, kauçuk ve kömür işinde çalışmak, sigara, HPV enfeksiyon pozitifliği, obezite mide kanseri için risk teşkil eden durumlardır.” Dedi.

Peki, mide kanserinin en erken belirtileri nelerdir?

Mide kanserinin sinsi ilerlediğini belirten Abdulkadir Bedirli, günlük şikayetlerimize benzer rahatsızlıklara yakın olduğu için mide kanseri belirtilerinin fark edilmediği üzerine vurgu yaparak erken belirtileri şu şekilde sıraladı:

 

Bu şikâyetler arasında karın ağrısı, şişkinlik, yorgunluk-halsizlik, iştah azalması, mide bulantısı-kusma ve kilo kaybı gibi belirtilerin önemlidir. Mide kanseri teşhisi öncelikle öykü alma ve detaylı fizik muayene ile başlar, ardından laboratuar testlerinin, özellikle kan değerlerinde düşüklük çok önemlidir.

Büyük abdestte gizli kan testi, hem mide, hem de kalın bağırsak kanseri için önemli bir faktördür; dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 2.2.2018 02:39

İLGİLİ HABERLER