Gündem
  • 6.12.2020 22:14

Milli Aksungur SİHA'nın seri üretimine başlandı

Aksungur SİHA'nın seri üretimine başlandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Aksungur SİHA'nın seri üretimine başlandığını açıkladı.

Prof. Dr. Kotil, bugün gazeteci Belma Şahaner'in TRT Radyo 1'de sunduğu "Yerli ve Milli" programına konuk oldu.

Kotil, programda yaptığı açıklamalarda Aksungur SİHA'nın seri üretimine başlandığını belirtti.

Kotil, "Daha çok yük taşıyabilen, daha çok havada kalabilen ANKA-2’mizin de seri üretimini yapıyoruz. ANKA-2, 48 saat havada kaldı. Dolayısıyla uzak yerden kontrol edilebileceği için, Türkiye’nin herhangi bir noktasında kumanda merkezinden her tarafa gidip gelebiliyorlar. Bugün dünya turu atmıyorlar ama inşallah yakında dünya turu atan İHA’larımız olacak." şeklinde konuştu.

Aksungur SİHA gündüz/gece istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla icra eden Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı bir insansız hava aracı sistemidir.

Söz konusu sistemin MAM-L tipi mühimmatları da efektif şekilde kullanacağı ifade ediliyor.

Aksungur SİHA Eylül ayında yapılan testlerde 12 adet MAM-L ile tam mühimmatlı olarak 20.000 feet irtifasında 28 saat, yüksüz olarak da 49 saat havada kalmış, testleri başarıyla tamamlamıştı.

TUSAŞ Aksungur, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilmekte olan bir insansız hava aracıdır (İHA). Uçak gövdesi, kanat ve iniş takımları program için yeni geliştirilirken, yeni İHA özellikle iç sistemler ve aviyonikler açısından Anka ailesiyle ortak özelliklerini devam ettirmektedir. Ayrıca hizmet içi modelin mevcut yer kontrol istasyonu kullanılarak da uçurulabilecektir. Aksungur TUSAŞ'ın bugüne kadar ürettiği en büyük hava aracıdır. Uzun süreli gözetleme, istihbarat, deniz devriyesi görevleri veya İnsansız hava muharebe aracı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. TUSAŞ, silah paketlerini entegre etmeyi ve Aksungur'u 2020 yılı içerisinde seri üretime sokmayı planlamaktadır.

Uçak, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından geliştirilen ve traktör (çekici) konfigürasyonunda üç bıçaklı pervanelerle donatılmış öne monteli iki adet PD-170 çift turboşarjlı dizel motor tarafından desteklenmektedir.Üreticinin verdiği bilgilere göre, bu motorlar Aksungur'un maksimum 180 km/sa (110 mph) hızda seyretmesini ve maksimum 750 kg (1.650 lb) yükü 25.000 ft (7.600 m) yüksekliğe taşımasını veya 150 kg (330 lb) yük ile 35.000 ft (11.000 m)'ye çıkmasını sağlamaktadır. Uçağın tasarlanan maksimum yükü selefinden %375 daha fazladır.] azami kalkış ağırlığı ise 3.300 kg (7.300 lb)'dır. Taarruz veya deniz karakol görevlerinde 12 saat, sinyal istihbarat görevleri sırasında ise 24 saat havada kalabilme özelliğine sahiptir.

Aksungur'un uzaktan kontrolü DO-178B uyumlu yazılım tarafından DO-254 uyumlu yer kontrol istasyonu ve donanımı ile çift yedekli şifrelenmiş sayısal veri bağlantısı kullanılarak gerçekleştirilir. İsteğe bağlı olarak haberleşme uydusu aracılığıyla görüş hattı ötesi operasyon yapabilme özelliğine sahiptir.

TUSAŞ, F-4 ve F-16 savaş uçaklarına özgü silah sistemlerini 2019'un son çeyreğinde Aksungur'a entegre etmeyi planlamıştır.Mühimmatları veya sonar şamandıraları gibi harici yükleri bağlamak için her kanat altında üç adet pylon bulunur.Bu sabit noktalar 150, 300 ve 500 kg (330, 660 ve 1.100 lb) ağırlığındaki yükleri taşımak için derecelendirilmiştir. Aksungur TEBER-81 (lazer güdümlü bomba MK-81), TEBER-82 (lazer güdümlü bomba MK-82), LUMTAS, MAM-L, Roketsan Cirit, MAM-C, HGK-3 (hassas güdümlü mühimmat), KGK (82) (kanatlı güdüm kiti) ve minyatür bombaları atabilme özelliğine sahiptir.

Güncellenme Tarihi : 6.12.2020 22:02

İLGİLİ HABERLER