Dünya
  • 21.2.2024 02:30

Mısır ekonomik olarak zordaki İsrail'le 11 yıllık gaz anlaşması yaptı

İsrail'in Mısır'la yeni gaz anlaşması yapacağının açıklanmasının ardından sosyal medya platformlarında öfke

İsrail Enerji Bakanlığı'nın Mısır'a doğalgaz arzını artırma niyetini açıklamasının ardından sosyal medya platformlarındaki aktivistler Mısır hükümetini sert bir şekilde eleştirdi . 
Bu, İsrail'in Gazze Şeridi'nde binlerce şehit ve yüzbinlerce kişinin yerinden edilmesine yol açan savaşının devam etmesi ışığındadır.

في 2016.. 12 موقفا دعم فيها السيسي "إسرائيل" - موقع الدكتور جمال حشمت

Mısırlı insan hakları aktivisti Hüssam Bahgat, “X” internet sitesindeki resmi sayfasında şu yorumu yaptı: “Vallahi, haberi bizzat okuyana kadar inanmadım… Mısır, İsrail ile yeni bir anlaşma imzaladı (geçen Cuma) 16 Şubat) İsrail'in sahibi olduğu Tamar sahasından doğal gaz ithal edecek." Ve Amerika ve Emirlikler, Temmuz 2025'ten başlayarak önümüzdeki 11 yıl boyunca ilave 4 milyar metreküp daha ithal edecek, Ey toprak, böl ve yut biz."

Hossam Bahgat yorumunda şunları ekledi: "Böylece Mısır istihbaratı İsrail ile müzakerelere aracılık ediyor, yaralıların ve yardımların geçmesi için Refah geçişini yönetiyor ve Netanyahu hükümetiyle yakıt ve dolar krizinden kurtarmak için yeni anlaşmalar yapıyor. .. Vallahi bundan sonra utanılacak bir şey yok.”

"X" hesabındaki bir başka hesapta ise şöyle denildi: "Sisi, gaz yoluyla Mısır'ı kasten İsrail'in insafına bıraktı ve Mısır'ı kasten borç batağına düşürdü. Bunlar yanlış politikalar değil, onun getirdiği sistematik bir gündemdi."

"X" hesabındaki bir başka hesap ise şunları söyledi: "Sisi'nin Mısır'ı geçtiğimiz hafta, gelecek yıldan itibaren 11 yıl süreyle İsrail'den doğal gaz ithal etmek üzere yeni bir anlaşma imzaladı. Ancak haber böyle bitiyor."

"X" hesabındaki bir başka hesap da şunları söyledi: "Mısırlılar! John'u kendimize getirdik! Mısır, İsrail ile (16 Şubat Cuma) doğalgaz ithalatı için yeni bir anlaşma imzaladı."

İsrail Enerji Bakanlığı, Mısır'a doğalgaz arzını 11 yıl süreyle yıllık 4 milyar metreküp daha artırmayı kabul etmişti .  
Euro News'in 18 Şubat 2024 Pazar günü yayınladığı habere göre, Bakanlık tarafından onaylanan bu anlaşmanın, üretim kapasitesinin genişletilmesi ve Tamar rezervuarından üçüncü boru hattının uzatılmasına yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından Temmuz 2025'te yürürlüğe girmesi bekleniyor. .

İsrail ekonomi gazetesi Calcalist'in haberine göre, Tamar saha ortakları Mısır'a doğalgaz satışını artırmaya yönelik anlaşma konusunda bilgilendirildi. 
Yeni anlaşmaya göre toplam ilave ihracat 43 milyar metreküpe ulaşacak. Bugün Tamar sahası Mısır'a yılda sadece 2 milyar metreküp ihracat yapıyor.

İsrail gazının Mısır'a ihracatının genişletilmesi

Bu duyuru, dönemin Enerji ve Altyapı Bakanı Israel Katz'ın, Tamar rezervuarından Mısır'a gaz ihracatını yılda iki milyar metreküpten yaklaşık 3,5 milyar metreküpe çıkarmayı kabul etmesinden altı ay sonra geldi. milyar metreküp. Kabul etti Artış Aralık 2023'te, yani Enerji Bakanlığı'ndan ayrılmasından yaklaşık iki hafta önce gerçekleşecek.

Tamar sahasının sahibi Esramco (%28,7), Chevron (%25), Tamar Petroleum (%16,7), Mubadala (%11), Aharon Frankel (%11), DorGas (%4) ve Everest (%3,5) . 

Doğal gaz ihracatını artırma kararı Tamar'ı endişelendirse de, Pazar günü Tel Aviv Borsası'nda Tel Aviv Petrol ve Gaz Endeksi yaklaşık %4 yükseldi.

İsrail'in Mısır'a baskı yapmasından endişe ediliyor

Bir devlet, siyasi baskı uygulamaktan ve ihtiyaç anında enerji arzını şantaj aracı olarak kullanmaktan kaçınmak için genellikle enerji güvenliğini dost veya tarafsız ülkelere bağlar.

Bazı sesler uzun süredir Mısır enerji güvenliğinin ve elektrik santralleri, gübre ve çimento fabrikaları ile diğer stratejik endüstriler de dahil olmak üzere yerel pazarın İsrail'den doğal gaz ithalatına bağlanmasına karşı uyarıda bulunuyordu.

Gazze'de savaşın başlamasıyla birlikte İsrail Enerji Bakanlığı, Gazze'ye 25 kilometre uzaklıktaki Tamar sahasını işleten Chevron'dan üretimi durdurmasını istedi ve Doğu Akdeniz gaz boru hattından gaz akışını da geçici olarak durdurma kararı aldı. Gazze'nin 13 kilometre kuzeyinde bulunan Aşkelon şehrini Kuzey Sina'daki El-Ariş'teki Gazze'ye bağlayan şehir.

Bu durum Mısır'ın tüm vilayetlerinde günde iki saat elektrik kesintisine yol açarken, kesintiler bazı bölgelerde 4 saati aştı.

İsrail hükümetinin daha önce Mısır'a doğal gaz ihracatı konusunda milyarlarca dolarlık "tarihi" bir anlaşmaya imza attığını söylemesi dikkat çekiyor. İsrailli şirket Delek Drilling, Mısır'a doğalgaz ihracatına ilişkin 15 milyar dolar değerinde on yıllık bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Bu, BBC'nin 19 Şubat 2018'de yayınladığı habere göre .

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmanın İsrail'in ekonomisini ve güvenliğini güçlendirmenin yanı sıra bölgesel ilişkilerini de güçlendireceğini söyleyerek, anlaşmayı "kutlama günü" olarak nitelendirdi.

Şöyle ekledi: "Az önce açıklanan ve İsrail doğalgazının Mısır'a ihraç edilmesini öngören bu tarihi anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum. Bu anlaşma, devlet hazinesine milyarlarca dolar kazandıracak ve bu para daha sonra eğitim, sağlık hizmetleri ve sosyal yardıma harcanacak. İsrail vatandaşlarının yararına."

Refah şehrinin işgali İsrail'in Mısır'a gaz ihracatı

Anlaşmaya ilişkin ilk resmi Mısır yorumu, dönemin Mısır Petrol Bakanlığı'nın resmi sözcüsü Hamdi Abdülaziz'den geldi. Hamdi Abdülaziz, bakanlığının, petrolün ithalatı veya satışına ilişkin özel sektör şirketlerini kapsayan herhangi bir müzakere veya anlaşma hakkında herhangi bir yorumu olmadığını vurguladı. doğal gaz.

Açıklamada, "Özel sektörün izin veya lisans başvuruları ilgili mevzuata uygun olarak değerlendirilecektir" dedi.

İsrail enerji şirketi Delek Drilling ise İsrail'in iki doğal gaz sahasının ortakları Tamar ve Leviathan'ın Mısırlı Dolphinus Şirketi'ne 15 milyar dolar değerinde doğal gaz ihraç etmek üzere 10 yıllık anlaşmalar imzaladığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 21.2.2024 02:39

İLGİLİ HABERLER