Gündem
  • 31.1.2024 20:26

Mısır istihbaratı Gazze’ye yardım TIR’larından 5.000 dolar rüşvet alıyor

ÖZEL: STK, MEE'ye Mısırlı yetkililerin Gazze'deki insani durumdan çıkar sağladığını gösteren ilk ifadeyi verdi

Ortadoğu ve Afganistan'daki savaşlarda, kıtlıklarda ve depremlerde acil yardım sağlama konusunda geniş deneyime sahip uluslararası bir yardım kuruluşu, Gazze'ye yardım götürmesi için Mısır Genel İstihbarat Servisi'ne (GIS) bağlı bir şirkete kamyon başına 5.000 dolar ödemek zorunda kalıyor .

Gazze'deki yardım çabalarının engellenmesini önlemek için adını vermek istemeyen yardım kuruluşu, devletle bağlantılı bir ajana açıkça rüşvet olarak tanımladığı şeyi ödemek zorunda kalması nedeniyle Middle East Eye'a öfkeyle konuştu.

Yardım kuruluşunun bir sözcüsü şunları söyledi: "Dünyanın her yerinde savaş, deprem ve diğer felaket zamanlarında çalıştık, ancak insani yardımların gönderilmesinden çıkar sağlayan bir devlet bize hiçbir zaman böyle muamele görmedi. Bu, kaynaklarımızın çoğunu tüketiyor ve rüşvet kamyon başına ödeniyor.”

Yardım kuruluşu, paranın Sina'lı iş adamı İbrahim el-Organi'nin sahibi olduğu ve Organi Grubunun bir parçası olan inşaat ve müteahhitlik firması Sons of Sinai'ye bağlı bir şirkete "yönetim ücreti" şeklinde ödendiğini söyledi . 


İsrail sınırındaki Sina çölündeki Tarabin kabilesine başkanlık ediyor ve GIS'e ait iki şirketle ortak girişim olan bir şirketin sahibi.

Medyada çıkan haberlerde Organi Grubu'nun , İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşından kaçmak isteyen Filistinlilere yönelik kazançlı "hızlandırılmış" izin satışından nihai yararlanıcı olduğu iddia ediliyor .

Kasvetli durum

Yardım kuruluşunun MEE'ye yaptığı açıklama, Mısır veya Mısır hükümetiyle bağlantılı tarafların, halihazırda İsrail'in neden olduğu bir haftalık gecikmelere maruz kalan Gazze'ye giden insani yardımın kesilmesini talep ettiğine dair ilk somut kanıttır.

Bu ayın başlarında İngiltere'nin silahlı kuvvetlerden sorumlu devlet bakanı James Heappey, Yabancı Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO) tarafından Mısır'a teslim edilen 150 tondan fazla insani yardımın Gazze'ye nakledilmeyi beklediğini söyledi.

Gazze'deki insani durum kasvetli. Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana 26.000'den fazla Filistinli öldürüldü ve Pazar günü bir BM uzmanı , bölgede kıtlığın "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Geçen hafta Middle East Eye, Gazze'den gelen beş aileyle konuştu ve bunların hepsi, daha sonra Gazze'den çıkışlarını kolaylaştıran arabuluculara çoğunlukla ABD doları veya Euro cinsinden binlerce ücret ödediklerini doğruladı.

Annesinin Gazze'den ayrılmasını ayarlayan Filistinli Besan, Süveyş merkezli arabulucusu hakkında şunları söyledi: "O bize Mısır güvenliğiyle çalıştığını ve annemizin adını listeye koymak için elinden geleni yapacağını söyledi."

Mısır, Refah sınırındaki bu ticaretten kâr elde ettiğini yalanladı. Mısır Devlet Enformasyon Servisi başkanı Diaa Rashwan, 10 Ocak'ta yayınlanan bir bildiride, geçişte Filistinlilere ek ücret uygulandığı yönündeki "iddiaları" reddetti.

Güncellenme Tarihi : 31.1.2024 20:32

İLGİLİ HABERLER