MİT MÜSTEŞARININ OLAY AÇIKLAMALARI TARTIŞILIYOR: İŞTE TEPKİLER!..
MİT Müsteşarı Emre Taner’in açıklamalarına siyasetten ve akademik dünyadan farklı tepkiler geliyor. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Özyürek, “Kamuoyu önünde görüş açıklamasını yadırgadım" derken, DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan “Önce Başbakan’a açıklamalıydı, açıkladı ve gereken ilgiyi görmediyse manzara korkunç" diye konuştu.CHP’li Özyürek, Müsteşar Taner’in dış politikayla ilgili dikkat çektiği noktaların CHP’nin AKP’ye yönelttiği eleştirilerle paralellik taşıdığını söyledi. “Türkiye’nin olayların peşinden sürüklenmeden aktif tavır alması görüşüne katılıyoruz, bizim eleştirilerimizle paralellik taşıyor" diye konuşan Özyürek şunları söyledi:
"MİT müsteşarlarının kamuoyu önünde görüş açıklaması alışılmış değil, bunu yadırgadım. Öyle anlaşılıyor ki, terörle mücadele, Türkiye’nin ulusal çıkarları ve ulus devletin geleceği konusunda ciddi endişeler taşıyor."
DSP: BAŞBAKAN’IN BİLGİSİ VAR MI?
DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan ise Başbakan’ın Müsteşarın endişelerinden haberdar olup olmadığını sordu. “Temennim bağlı olduğu Başbakana da endişelerini yansıtmış olmasıdır" diyen Tan, “MİT müsteşarı, bunları daha önce başbakana açıklamış ve yeterli görüş birliğini hissetmemiş ve bunun üzerine görüşlerini kamuoyu ile paylaşıyorsa durum çok endişe vericidir. Bu bilgileri önce umarız ki Başbakana açıkladı. Ama açıkladı ve gereken ilgiyi görmediyse, çok korkunç bir manzara gizli bunların arkasında" diye konuştu.
Tan, tartışmaların Diyarbakır Sur Belediyesi’nin başlattığı çok dillilik girişimiyle tesadüfen aynı güne rastladığını anımsatarak “Müsteşar, ne kadar haklı olduğunu ortaya koydu" dedi.
Siyaset bilimcilerden Prof.Dr. Mehmet Ali Kılıçbay açıklamayla ilgili olarak küreselleşmenin güçlü ulus devletler yaratabileceğini söyledi. Doç.Dr. Haluk Gerger ise bekle-gör-tavır al yöntemini terk etme düşüncesini “Sırbistan siyaseti" olarak değerlendirdi.
“KÜRESELLEŞME GÜÇLÜ ULUS DEVLETLER DE OLUŞTURUR
Kılıçbay, Müsteşarın ulus devletin korunmasına dikkat çektiğini belirtti. Kılıçbay, küreselleşme süreciyle ulus devletlerin çözüldüğü tezinin yanı sıra diğer taraftan ortaya güçlü, büyük ulus devletler de çıkabildiğini söyledi. “Bu noktayı gözden kaçırmayalım" diyen Kılıçbay, Avrupa Birliği’nin küreselleşmeyle ortaya çıktığını ve ulus devlet olma yolunda ilerlediğini kaydetti.
“KÜRESELLEŞME VE KENDİNİ SAVUNMA REFLEKSİ BİR ARADA OLMAZ"
Ankara Üniversitesi’nin eski Uluslararası İlişkiler hocalarından Doç.Dr. Haluk Gerger ise bekle-gör-tavır al yöntemini terk etme düşüncesini “Sırbistan siyaseti" olarak değerlendirdi.
Gerger, açıklamayla ilgili olarak “Savunmada duramayız, saldırıya geçmeliyiz diyor" yorumunu yaptı. “Bu Sırbistan siyaseti, Miloşeviç siyaseti. Yugoslavya’da gördük bunun sonucunu" diye konuşan Gerger, “Aslında hastalığa bulduğu ilaç, hastayı öldürme ilacı" dedi. Gerger, “İçerde sıkıntıda olan bütün egemenlerin bulduğu formül ‘emperyalizme sığınayım, buradan bana da kurtuluş reçetesi düşer mi acaba’ düşüncesidir, o da ölüm fermanı oluyor" görüşünü savundu.
Küreselleşmenin halkın egemenliğini tehdit ettiğini belirten Gerger, “küreselleşmeye ayak uydurma ile kendini savunma refleksi göstermek bir arada mümkün olmazö diye konuştu. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:13