Dünya
  • 3.5.2012 11:00

Moğol işkencesi!..

Dünyaya tamamen kapalı halde yaşayan Moğolların bu görüntüleri o yıllarda çok konuşuldu.Özellikle açlığa mahkum edilen bir kadının dehşete düşüren fotoğrafı olay oldu.

Tek kişilik ahşap bir tabut benzeri kutuya konulan kadın, ceza olarak açlığa mahkum edildi.Günlerce başı dışarıda duracak şekilde bir su bile verilmeden ölümü beklendi.Göbeler için kullanılan bu tayınabilir hapishaneler o yıllarda oldukça yaygındı.
1913 yılında Moğolistan komşusu olan Rusya'nın etkisi altındaydı. Ülkeye gelen Rus danışmanlar sayesinde 20 bin kişilik ordu kuruldu.Rusların etkisiyle komünizmi seçen Moğollar 1921 yılında Çin'den bağımsızlığını ilan etti.1945 yılına kadar diğer ülkelerle tanınmaya çalışan Moğolistan, 1989 yılına kadar baskıcı bir komünist rejimle yaşadı.Komünizmin çöküşüyle birlekte tam bağımsızlığını kazanan Moğollar, hemen serbest piyasa ekonomisine dönüp çok partili hayata geçti.

Yüzölçümü 1,564,116 kilometre kare, nüfusu 2.9 milyon civarı olan Moğolistan, en büyük yüzölçüme sahip dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar vardır ve güneyde Gobi Çölü vardır. Yaklaşık olarak 2.9 milyonluk nüfusun % 30'u göçebe veya yarı göçebedir. Nüfusunun çoğunluğu Moğol olup, halkın dini Tibet Budizmi'dir. Moğollar dışında Kazaklar ve Tuvalar ülkede yaşamaktadır. Bu halklar genellikle batıdadır.

Fotoğrafçı Staffan Pass, çektiği bu fotoğrafları daha sonra kolleksiyoncu Albert Kahn'a sattı. Kahn şimdi Moğolistan ile ilgili bir sergide elindeki bu kıymetli fotoğrafları sergiliyor.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

İŞTE O KARELER..

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:17

İLGİLİ HABERLER