Dünya
  • 6.9.2013 18:11

"Müdahale durumunda Esed'e yardım edeceğiz"

Rusya'nın Petersburg şehrinin Strelna Kasabası'nda düzenlenen G20 zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Putin, zirvenin son gününde Obama ile Suriye krizini konuştuklarını belirterek, "Obama ile ayaküstü değil bir yerlerde oturarak 20-30 dakika kadar Suriye konusunu görüştük. Birbirimizi Suriye konusunda ikna edemedik. İki ülkenin dışişleri bakanları Lavrov ve Kerry'nin en kısa sürede Suriye konusunda iletişime geçmesine karar verdik" dedi.

Putin, G20'nin ilk gününde liderlerin gece geç saatlere kadar Suriye meselesini konuştuklarını ifade ederek, egemen bir ülkeye dış müdahalenin BM Güvelik Konseyi kararı olmadan yapılamayacağını vurguladı.

"Suriye'ye olası bir askeri müdahale durumunda Moskova'nın, Esed yönetimine destek verip vermeyeceği" sorusuna Putin, "Yardım edeceğiz, şimdi ettiğimiz gibi. Silah teslimatı yapıyoruz, ekonomik alanda ilişkilerimiz var. Umarım yaşananlar dolayı mağdur olan halka insani yardımlarımız artarak devam edecektir" diye konuştu.

Putin, G20 Zirvesi’nde Suriye askeri müdahale konusunda ülkelerin iki gruba ayrıldığını belirterek, "Görüşmelerde Suriye’ye müdahalede bulunulmasını ABD, Türkiye, Kanada, Fransa, Suudi Arabistan ve İngiltere destekledi. Karşı olan ülkeler ise Rusya, Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Güney Afrika ve İtalya oldu" dedi.

 

-Obama-Putin görüşmesinde Snowden konuşulmadı

 

Putin, Obama ile görüşmesinde, Rusya'dan geçici sığınma alan, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eski çalışanı Edward Snowden meselesinin gündeme gelmediğini belirtti.

Rus lider, "Obama ile Suriye'yi  konuştuk, Snowden'e değinmedik. Bu olay bizim dışımızda gelişen bir konuydu. Snowden bizim ülkemizde hiçbir suç işlemedi,  ülkemiz kanunlarını çiğnememiş birisini geri veremezdik" şeklinde konuştu.

-Mısır'daki yasal her yönetimle çalışmaya hazırız-

Putin, Mısır'da yaşananların endişe verici olduğunu dile getirerek, bu ülkede iktidara gelecek "yasal" her yönetimle çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Rus lider, "Mısır, bizim için dost ve yakın bir ülkedir. Arap dünyasında  ve Ortadoğu'da kilit rol oynayan bir ülkedir. Biz Mısır'da yaşananların bir an önce sona ermesini ve tansiyonun normale dönmesini istiyoruz. Mısır'da yasal her yönetimle çalışmaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu.

Putin, Ortadoğu'daki siyasi durumun dünya ekonomisini yakından etkilediğini belirterek, burada yaşanan krizler ve olayların dünya enerji piyasalarını çok ciddi etkilediğini kaydetti. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:14

İLGİLİ HABERLER