Asayiş
  • 27.7.2009 10:33

MÜDÜRE VİLLA, MEMURA ARABA...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı BOTAŞ ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy, BOTAŞ eski Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi ve Fenerbahçe 2. Başkanı Nihat Özdemir ile ortağının da bulunduğu 71 kişi hakkında 2007 yılında açılan “Mavi Hat Operasyonu” davasının bilirkişi raporunda, kamu görevlisi sanıklara ait olduğu belirtilen villa, daire ve otomobillerin, suçtan elde edilen parayla alındığı iddia edildi.

16 ihaleye fesat

BOTAŞ’ın başta Dünya Bankası Tuzgölü Doğalgaz Depolama Tesisi yapımı olmak üzere 16 ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan bazı üst düzey bürokratları ile ünlü işadamlarının da bulunduğu 71 sanıklı “Mavi Hat Operasyonu” davası kapsamında bilirkişi raporu hazırlandı. 3’ü emekli Sayıştay denetçisi biri bankalar yeminli murakıbı toplam 4 kişi tarafından hazırlanan 249 sayfalık rapor, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edildi. Raporda, Tuz Gölü Tatlı ve Tuzlu Boru Hatları Yapım İhalesi’nde BOTAŞ Değerlendirme Komitesi üyeleri Rıza Çiftçi, Hasan Turgay Günay ve Ethem Tozlu’nun ihale sürecinde ihaleye katılma ve yeterlik koşullarına sahip olmayan firmaların veya kişilerin ihaleye katılımını sağladıkları belirtildi.

Raporda, Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, işadamları İbrahim Selçuk ve Bahaddin Özdemir ile RTÜK Uzmanı Seydi Çevik’in de ihaleyi kazanacak duruma gelen kişinin ihaleden çekilmesi ile daha sonraki ve daha pahalı teklif veren kişi veya firmanın ihaleyi kazanmasının yolunun açılması gibi gizli anlaşma yapmak fiiline iştirak ettikleri ve yardım ettikleri iddia edildi.

Müdür ve memurların mal varlığı nasıl arttı?

Soruşturma kapsamında sanıkların mal varlıklarına ilişkin araştırmalar ve teknik takip sonucu elde edilen bilgiler sonucu haksız mal varlıklarına ilişkin saptamalar raporda yer aldı. Buna göre, bazı örgüt mensuplarının ihalelere fesat karıştırma eylemi sırasında aldıkları iddia edilen rüşvet paralarıyla haksız elde ettikleri ileri sürülen taşıt, menkul ve gayrimenkuller şöyle sıralandı:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy: 2007 model Ford marka otomobil.

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi: Gölbaşı’nda 240 bin TL değerinde dubleks bina.

BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan: 2006 model Ford marka otomobil.

BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Kerim Taşkıran: Samsun’un Bafra İlçesi’nde 1006 ada 3 parsel A blok/4 23 numaralı mesken.

RTÜK Uzmanı Seydi Çevik: Çayyolu’nda 770 metrekarelik villa, Troya firması tarafından gönderilen 130 bin euro.

BOTAŞ İhale Komisyonu üyesi Ethem Tozlu: Mercedes minibüs, 30 bin Euro, Samsung plazma TV , 21 kalem bilgisayar malzemesi, 2 adet Nokia N70 cep telefonu.

BOTAŞ Yöneticisi Hasan Turgay Günay: 2000 model Opel marka otomobil, 10 bin euro, 3 bin 700 TL değerinde Philips marka televizyon, 469,99 TL değerinde Alaska Mono Split 09 HP marka klima.

Rıza Çiftçi döneminde BOTAŞ Özel Kalem çalışanı Mustafa Şağban: 2000 model Renault marka otomobil.

BOTAŞ personeli Vahap Alaca: 2007 model Renault marka otomobil.

DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkan Yardımcısı İsa Yerdelen: Antalya Merkez Zeytin Köyü Mahallesi 8275 ada 3 parselde bulunan 14 nolu mesken.

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:04

İLGİLİ HABERLER