Gündem
  • 31.3.2006 15:05

MUMCU: PKK'NIN İSTEĞİ KÜRTLÜK TÜRKLÜK DUVARLARI ÖRMEK

İHSAN ALTIKARDEŞ - UĞUR USLUBAŞ
BURSA - Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, soğukkanlı ve sağduyulu bir şekilde davranılarak, Diyarbakır ve Batman'daki olayların amacına ulaşamayacağını belirterek, "Devletin güvenlik güçleri olayların üstesinden gelecektir. Olayların ucundan başka sorunlar üretmek isteyenler kesinlikle umduklarını bulamayacaklardır" dedi. Mumcu, olağanüstü halin gereksiz olduğunu, Türkiye'nin olağan güvenlik güçlerinin bu asayiş olayının üstesinden gelecek güçte olduğunu da söyledi.
Partisinin çeşitli etkinlikleri ve ziyaretlerde bulunmak için Bursa'ya gelen Erkan Mumcu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan olaylar hakkında sağduyu çağrısında bulundu. Çoğunluğu genç ve çocuklardan oluşan küçük grupların esnafı taciz ve yağma dışında önemli bir olaylarının olmadığını ifade eden Mumcu, şunları kaydetti:
"Planladıklarıyla mukayese edilebilir başarıya ulaşamadıkları ortada. Burada bölücü örgütün iki niyeti var, birincisi bölgede olağanüstü hal duygusunu yeniden yaşatmak ve olağanüstü hali yeniden gündeme getirmek. Hükümetin ve devletin çok dikkatli olması lazım. Türkiye'nin olağan güvenlik güçleri, sivil güvenlik güçleri bu meseleyle baş edebilirler. İkinci mesele, bu olaylara duyulan tepkiler üzerinden bir takım kışkırtmaların yaşanması ihtimali vardır. Vatandaşları uyarmak istiyorum. Herkesin sağduyulu olmasında yarar var. Ne bütün Kürtler Kürtçüdür, ne de bütün Kürtçüler PKK sempatizanıdır. Bölgede yaşayan vatandaşların bu olayların mağduru olduğunu unutmayalım. Dükkan açamayan esnafı, evinden dışarı çıkamayan endişe duyan vatandaşlarımızı, çocuğu okula gönderirken kaygı duyan anneleri anlamamız gerekiyor. Bölgede vatandaşları suçlar tarzda psikoloji oluşması PKK'nın beklediği şeydir. Yapmak istediği, varmak istediği amaç Türkiye'de kardeşçe yaşayan insanlar arasına Kürtlük Türklük gibi duvarlar örmektir. Milletimizin son derece dikkatli davranması gerekir. Ülkenin batı illerinde söz konusu olabilecek kışkırtmalar karşısında vatandaşların dikkatli olmaları gerekiyor. Mesele terör örgütünün kalkıştığı asayiş sorunudur. Devletin güvenlik güçleri bu olayların üstesinden gelecektir. Ucundan başka sorunlar üretmek isteyenler kesinlikle umduklarını bulamayacaklardır. Sağduyulu davranıp soğukkanlılığımızı korursak terör ve bu gibi eylemler amacına ulaşamaz."
Mumcu, bir soru üzerine bölgede otorite boşluğu görmediğini kaydederek, "Otorite boşluğu görsem de söylemem. Türkiye Cumhuriyeti'nin otoritesi her yerde vardır. Paris'te de benzer olaylar yaşanıyor. Ama devletin gücü, hukuku asayişi egemen kılıyor. Dünyanın birçok yerinde yaşayan olaylardan büyük ve kapsamlı olaylar değil. O yüzden devletimizin bütün imkanları bölgede seferber edilmiş durumdadır. Başbakanın şimdi bölgeye gitmesi, kardeşlik mesajları vermiş olması bölge için fevkalade güven verici olacaktır. Ayırıcı mesajlar vermemeye özen göstermek lazım" diye konuştu.
Erkan Mumcu, tekstildeki yüzde 8'lik KDV indiriminin sektör için yeterli olmadığının hatırlatılması üzerine ise, "KDV indirimi tüketimi ucuzlaştırdı. Üretime katkısı olmayacağını, bu kurla ithal malların yararlanacağını baştan söylemiştik. Tedbirden çok zarar verici uygulama. Yakında uygulamayı hükümet görecektir. Yapılması gereken şey; esas itibariyle özellikle istihdam üzerindeki vergi yüklerini azaltıcı tedbirlerin alınması, büyüyen işsizliğin önüne geçecek tedbir öncelikle budur. Kayıt dışındaki istihdamı kayıt altına alacak, işsizlere iş bulacak tedbir de asgari ücretin vergisizleştirilmesi ve prim yüklerinin devlet tarafından ödenmesidir. Kaynağı vardır. Ama hükümet anlayacak idrakten ne yazık ki yoksun. Sorunun en önemli tarafı kur politikalarının meydana getirdiği haksız rekabet. Kur, yerli mallar aleyhine, ithal mallar lehine. Tekstil alarm zillerinin çaldığı sektör. Arkasından turizm geliyor. Bu iki sektör istihdamın yarısını sağlıyor. İnsanların işsiz kalmasıyla endişe olduğu bir durumda konuşuyoruz. Bu hükümetin ne bunları anlayacak ne de çözüm bulacak zihniyet bakış açısı var" şeklinde konuştu.
AS Merkez'de İl Başkanı Orhan Efe ve partililer tarafından karşılanan Erkan Mumcu, parti otobüsüne binerek halkı selamladı. Yaklaşık 200 araçlık konvoy kent merkezinde tur attıktan sonra Karacabey ve Mustafakemalpaşa İlçesi'ne hareket etti.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER