Gündem
  • 18.8.2022 22:18

Mustafa Varank'tan uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzaya gönderilecek ilk Türk vatandaşının bu sene bitmeden belirlenerek kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.

Saklıkent-Antalya Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla yapıldı.

Açılışta Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Kemal Çelik ve Tuba Vural Çokal, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, çok sayıda davetli de yer aldı.

Uzaya gidecek ilk Türk'ün seçim süreci

Saklıkent Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin açılış programında konuşan Bakan Varank, uzaya gönderilecek ilk Türk vatandaşının seçmelerinin devam ettiğini belirtti.

Hükümet olarak titizlikle üzerinde durdukları milli uzay programına hız kesmeden devam ettiklerini de anlatan Bakan Varank, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek ilk Türk’le ilgili seçim süreci hakkında şu açıklamada bulundu:

"İnşallah bu sene bitmeden kamuoyuyla paylaşmış olacağız"

"Milli gözlem uydumuzu inşallah 2023 yılı başında yörüngesine fırlatacağız. Seçilecek bir Türk vatandaşını bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek üzere 10 günlüğüne Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceğiz.

Buradaki seçim süreci büyük titizlikle devam ediyor ve bu topluluk içerisinde oraya canla başla gitmek isteyen gönüllüler var. Bakalım ülkemizi gururla Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kim temsil edecek, bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kim taşıyacak, biz de heyecanla bu süreçleri takip ediyoruz.

İnşallah bu sene bitmeden uzaya gidecek ilk vatandaşımızı da kamuoyuyla paylaşmış olacağız.”

 

Mustafa Varank tan uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama #1

 

Van'da kalaşnikof yerine teleskop

Pandemi ve orman yangınları nedeniyle gözlem etkinliğinin 2 yıldır düzenlenemediğini belirten Varank, "Gördüğüm coşku ve heyecandan anlıyorum ki, aslında hepimiz Saklıkent’te göğe bakmayı özlemişiz. Burası ülkemizdeki ilk gözlem etkinliğine ev sahipliği yapan çok özel bir yer. Gökyüzü meraklılarıyla burada tutuşturduğunuz bilim ve teknoloji meşalesi şimdi Anadolu’nun birçok şehrine yayıldı” dedi.

Diyarbakır’daki gökyüzü gözlem şenliğinin ardından Van’da terör örgütünün dağa eleman devşirmek için kullandığı mekanda gökyüzü gözlem etkinliği düzenlediklerini belirten Bakan Varank, "Birileri gençliğin eline kalaşnikoflar verip, onları dağa ölüme gönderirken, biz çocuklarımızın ellerine teleskoplar vererek onları uzaya ve bilime yönlendiriyoruz. Biliyorum ki bu sözlerim birilerini oldukça rahatsız ediyor. Ama ben bu gerçeği her yerde söylemeye, haykırmaya devam edeceğim. Çünkü biz terörün kökünü kazıdığımız gibi, her yerden terörün bütün izlerini de silip atacağız. O bölgeler artık kan ve gözyaşıyla değil, bilim ve teknolojiyle anılacak” dedi.

 

Mustafa Varank tan uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama #2

 

Avrupa'nın en büyük teleskobu Erzurum'da

Van’dan sonra Erzurum’da düzenlenen etkinliği anlatan Bakan Varank, yakın bir gelecekte Erzurum’un adının uzay çalışmalarında çok daha sık duyulacağını söyledi. Varank, "Çünkü biz yaptığımız dev bir yatırımla Avrupa’nın alanındaki en büyük teleskobunu Erzurum’da inşa ettiğimiz Doğu Anadolu Gözlemevi’ne kuruyoruz. Yüksek çözünürlüğü ve sahip olduğu teknolojiyle Hubble teleskobuyla yarışabilecek bir teleskop olacak. Böylece dünya çapında ses getirecek işlere inşallah Erzurum’da imza atılacak” diye konuştu.

3 etkinliğe 30 binin üzerinde katılım oldu

Harcanan emeklerin karşılık bulduğu ve tüm Türkiye’den şu ana kadarki 3 gökyüzü etkinliğine katılımın 30 bini aştığını anlatan Bakan Varank, Saklıkent’i ise şöyle anlattı:

"Buranın ne farkı var, burada ikisi robotik olmak üzere tam otomatik 4 optik teleskobumuz Gözlemevi’nde bulunuyor. 500’e yakın ulusal ve uluslararası gözlem projesiyle çok sayıda keşfe de burada imza atıldı. Bu teleskopları ziyaret edebileceksiniz, ay, Satürn, Jüpiter, Güneşi incelediğimiz teleskobu sizler de inceleyebileceksiniz. Sadece gece değil, gün boyunca devam eden etkinliklerimiz var. Uzay ve astronomi dolu 4 gün sizleri bekliyor.”

 

Mustafa Varank tan uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama #3

 

 

Teknolojik ve ekonomik bağımsızlık

Bir ülkenin bağımsızlığının teknolojik ve ekonomik bağımsızlığıyla eş değerde olduğunu belirten Varank, "İşte biz de tam bu noktada tam bağımsız Türkiye’yi inşa etmek üzere sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milli teknoloji hamlesi vizyonumuzu ortaya koyduk. Bu vizyon Türkiye’yi teknoloji üretiminde global bir üs yapmanın adımıdır. Savunma sanayiinden otomotiv sektörüne, uzay bilimlerinden yazılım teknolojilerine kadar ortaya koyduğumuz politikaların bir bütünüdür” dedi.

 

Mustafa Varank tan uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama #4

 

İlk TOGG'lar 29 Ekim'de üretim bandından iniyor

Bu vizyon çerçevesinde yürütülen çalışmaların meyvelerini verdiğini de söyleyen Bakan Varank, "Savunma sanayiinde ülkemizin ortaya koyduğu başarı herkesin malumu. Bayraktar’dan TCG Anadolu gemisi ve milli muharip uçağa kadar birçok kritik teknolojiyi artık yerli ve milli imkanlarımızla kendimiz geliştirebiliyoruz. Ürettiğimiz İHA’lar şimdiden savaşların kaderini değiştirmeye başladı. Otomotiv sektöründe TOGG’la tarih yazmaya hazırlanıyoruz. Doğuştan elektrikli bu teknolojik aracımızla değişen ve dönüşen otomotiv sektöründe yeni bir merkez olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. 29 Ekim’de TOGG fabrikasının açılışını yaparak ilk seri üretim araçları üretim bandından indireceğiz. Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümünde 100 yıllık bir hayali gerçekleştirerek insanımızın aslında inandığında neleri başarabileceğini bir kez daha tüm dünyaya göstermiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

18-21 Ağustos tarihleri arasındaki Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde Türkiye’nin 52 ilinden gökyüzü meraklıları, 30 teleskop ve 78 astronomun rehberliğinde saat 04.00’e kadar tüm gezegenler ve gök cisimlerini inceleyecek, gündüzleri de eğitim seminerleri düzenlenecek.

 

Mustafa Varank tan uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama #5


 

Mustafa Varank tan uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama #6


 

Mustafa Varank tan uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama #7

 


 

Güncellenme Tarihi : 19.8.2022 12:54

İLGİLİ HABERLER