Yaşam
  • 13.11.2007 02:42

MÜSTEŞAR ERBAKAN'DAN HAYATİ DÜZENLEME İÇİN KRİTİK UYARI!..

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Türkiye'deki 77 bin 552 kamu binasını güçlendirmek için 6 milyar 520 milyon YTL kaynağa ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Korkunç bir rakamla karşı karşıyayız. Bu kaynağı sadece devletten beklememiz mümkün değil'' dedi.
Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonunca (YÜF) düzenlenen ''Türkiye'nin Yapı Stoku ve Depremselliği, Deprem Riskinin Azaltılmasında Özel Sektörün Rolü'' başlıklı panelin açılışında konuşan Erbakan, Bakanlık tarafından mevcut kamu binalarının afetlere karşı dayanıklılığının sağlanması amacıyla 2006'da yapılan envanter çalışmasında, okul ve hastane gibi kamu binalarının toplamının ve rehabilitasyon giderlerinin hesaplandığını söyledi. Erbakan, Türkiye'deki 77 bin 552 adet kamu binasını güçlendirmek için 6 milyar 520 milyon YTL kaynağa ihtiyaç bulunduğunun saptandığını kaydetti.

Erbakan ''Korkunç bir rakamla karşı karşıyayız. Bu kaynağı sadece devletten beklememiz mümkün değil. Arayış içindeyiz. Ülkemizde 14 milyon konuttan bahsedildiği dikkate alındığında, benzer durumdaki konutlar için ne kadar büyük bir kaynağa ihtiyaç duyulduğu böylece ortaya çıkmaktadır'' diye konuştu.

Mevcut yapı stokunun afetlere hazırlanmasına ilişkin tedbirlerin finansman ihtiyacının kamu bütçesinden karşılanması, dışarıdan kredi sağlama veya bağış ve hibelerle çözülmesinin imkanı olmadığını dile getiren Erbakan, şunları kaydetti: ''Gerek kaynak temini ve gerekse yapım teknolojilerinin kullanımı açısından yeni araçlara ihtiyaç vardır. Bunların başında, sigortacılık yoluyla teminat sağlanması, fon oluşturulması, bir kaynak modelinin oluşturulması gerekmektedir. Toplumu oluşturan bireyler, şirketler ve devlet üçgeninde bu soruna bir çözüm getirilmelidir. Mevcut yapıların yüzde 95'inin özel sektöre ait olduğu dikkate alındığında özel sektörün önemi anlaşılmaktadır.

Özel sektör bu konuda gerekli yetenek, imkan ve teknolojiye haizdir. Yapı üretimi; İnşaatın gerçekleştirileceği yerin doğru seçiminden başlanarak, doğru tasarım, doğru proje, doğru uygulama, üretimde kullanılan yetişmiş eleman ve kişilerin yapı üretiminde yer alması ve yapının kullanıcıları tarafından doğru kullanılmasına kadar uzanan geniş bir süreç olup, toplam kalite uygulamasına gerektirdiğinden bütüncül yaklaşım gerektirmektedir.''

-İSTANBUL VALİSİ GÜLER-

İstanbul Valisi Muammer Güler de depreme hazır olma konusunda altyapı ve yapı stokunun önemini vurgulayarak, ''Altyapı yönünden İstanbul'un iyi olduğu söylenebilir, ama yapı stokunda bunu söyleyemiyoruz'' dedi. Devletin kentsel dönüşümle ilgili birçok mevzuatta değişiklik yapması, özel sektörün ürünleri standarda uygun hale getirmesi ve denetlemesi, belediyelerin ise kentsel dönüşüm için yer göstermesi, kredi imkanları sağlaması gibi uygulamalarla bu sorunun çözülebileceğini ifade eden Güler, ''İstanbul risk altında, ne kadar acele edersek o kadar iyidir'' diye konuştu.

YÜF Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili de Türk ve yabancı uzmanlar tarafından 300 bin binanın depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğinin ifade edilmesine rağmen, bu konutları güçlendirmek ya da yıkılıp yeniden yapılmasını sağlamak için finansman kaynağının bulunması konusunda ufukta bir çözüm yolu görülmediğini, kamunun elindeki kaynakların sınırlı olduğunu söyledi.

Önerdikleri çözüm modelinin, ''Bölgesel Kentsel Dönüşüm Projeleri'' olarak adlandırıldığını, bu projelerin, depremin yol açacağı muhtemel hasarın azaltılmasında doğrudan ve daha önemli rol oynamasını beklediklerini belirten İğnebekçili, bunun, belediyelerin ve şehir planlamacıların katkılarıyla uygulamaya geçirilebileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu'nun yönettiği ve YÜF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ayhan Paksoy, İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve Yeni Yerleşmeler Müdürü Lütfi Altun, TOKİ İstanbul Uygulama Dairesi Başkanı Niyazi Özdemir ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik'in katıldığı panel gerçekleştirildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:42

İLGİLİ HABERLER