'MÜTHİŞ RAPOR'U ELE GEÇİRMEK İÇİN RAPORU HAZIRLAYANIN EVİNE GİRDİLER !
KAYNAK : Haber Vitrini
Operasyonun adı ne olursa olsun, ama ortaya çıkarıldığı dönemde 'bomba' gibi patlamış, hükümetin ANAP kanadı ile askerleri karşı karşıya getirmişti. Operasyonun yankısı ve sonuçları çok farklı oldu. İsimleri yolsuzluk ve rüşvet olaylarına katılan kamu görevlileri ile ANAP'lı eski bir bakanın da aralarında bulunduğu sanıklar ağır hapis ve para cezalarına çarptırıldılar.
Soruşturmayı yürüten dönemin DGM Savcısı Talat Şalk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i iddianamesinde suçladı. Talat Şalk, 'Bu bakanla ilgili iddianamede yazılması gerekenleri en açık bir biçimde yazdım. Benim kanaatime göre ANAP'lı bu bakan Yüce Divan'a gitmeliydi' diyor.
O günlerde, DGM Savcısı Talat Şalk'ı köşeye sıkıştırmak için olmadık taktikler uygulandı. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın çıkışlarına, DGM Savcısı Talat Şalk'ın DGM girişinde kameralar önündeki isyanı hala hafızalardan silinmiş değil. Bir DGM Savcısı, Başbakan Yardımcısı için çok çok ağır sözler söylüyor ama bu sözlerinden dolayı DGM Savcısı hakkında şikayetçi olmuyor.
Müthiş fezleke
'Beyaz Enerji' soruşturmasıyla ilgili olarak Çankaya Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan 'müthiş fezleke'de kamuoyunun yakından bildiği kişilerin isimleri vardı. Bu fezleke, hazırlayanların imzalarıyla birlikte STAR'da yayımlanmıştı. Fezlekede yer alan 'firari sanıklar' arasında kimler yoktu ki? Ancak ne olduysa oldu, o 'ünlü' isimlerden çok, fezlekeyi kimin sızdırdığı üzerinde durulmaya başlandı. Bu yüzden soruşturmalar açıldı. Sonuçta, Jandarma'nın gönderdiği fezleke konusunda DGM yetkilileri, böyle bir fezlekenin kendilerine ulaşmadığını açıkladılar. Bu fezlekede bir gazetenin büyük hissedarının yanı sıra, bir siyasi partinin genel başkanının kardeşi de 'sanık' olarak yer alıyordu.
'Beyaz Enerji'nin yarattığı siyasi çalkantı ve yarattığı kriz günlerce konuşuldu. Önce Kaçakçılık Daire Başkanı Albay Aziz Ergen, Jandarma Okullar Komutanlığı emrine verildi. Tümgeneral Osman Özbek, Kayseri Bölge Komutanlığı'na tayin edilmesini içine sindiremeyip, emekliliğini istedi. Kurmay Başkanı Korgeneral Yusuf Soybaş, o gerilimli günlerde kalp krizi geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. O günlerde kurulan 'korsan' internet sitelerinde müthiş iddialar gündeme getirildi.
Hırsızların aradığı rapor
'Beyaz Enerji' soruşturmasıyla ilgili olarak korsan internet sitesine yansıyan konularla ilgili olarak üst makamdaki bir yetkili, soruşturmanın önemli aşamalarında yer alan görevliye, bu konuda bildiklerini, duyduklarını, gördüğü aksaklık ve eksiklikleri ve iddiaları içeren bir rapor hazırlanıp kendisine verilmesini istedi.
Beyaz Enerji operasyonunun 'kilit' isimlerinden olan bu kamu görevlisi, eşinin Ankara dışında olduğu bir gün, uzun süredir görmediği bir arkadaşının ısrarlı yemek davetine 'evet' demek zorunda kaldı.
Yemekten geç saatte dönen kamu görevlisi, evinin kapısının zorlanıp açıldığını gördü. İçeriye girdiğinde, evraklarını koyduğu dolabın kapağının açıldığını, evrakların bir kısmının yerlere saçılmış olduğuna tanık oldu. İçeriye giren meçhul kişi ya da kişiler ziynet eşyalarına dokunmamışlar, sadece belge aramışlardı.
Kamu görevlisi, 'yemek daveti' adı altında evden uzaklaştırılmış, onun çıkışından sonra 'rapor'un peşinde olanlar harekete geçirilmişti. Kamu görevlisinin evine girenler, çok önemli bilgilerin yer aldığı raporu ele geçirmek istiyordu. Rapor büyük bir emekle hazırlanmıştı. 16 sayfalık bu raporda önemli isimler, somut belgeler ve önemli ayrıntılar vardı.
Bu raporun peşinde olanlar, raporun isteyen üst makama verildiğini biliyor ama raporda kimler için neler yazıldığını bilmiyorlardı. Bu raporu verildiği üst makamdan öğrenmelerinin zor hatta imkansız olduğunun da bilincindeydiler. O yüzden, bu raporun bir örneğinin, bu raporu yazan kamu görevlisinin evinde saklamış olabileceğini göz ardı etmediler. Onun için harekete geçmişler, kamu görevlisini yemeğe çıkmaya ikna etmişler.
Ancak, yanıldıkları bir şey vardı. Çok riskli olan raporu yazan kişi, bu belgelerin bir gün birilerinin eline geçebileceğini dikkate almış olacak ki, kendisine kopya çıkartmamış ve tek nüsha olarak hazırladığı raporu, isteyen üst makama vermişti. Onu yemeğe götürenler, bunu hiç dikkate almamışlardı. Kamu görevlisi, evine geldiğinde karşılaştığı manzarayı ilgili makamlara hemen bildirdi. Olay kayıtlara 'adi hırsızlık' olarak geçti.
Gizli soruşturma
Aynı kamu kuruluşu içinde müthiş bir yarış başlamıştı. Raporun hazırlanmaya başlandığını telafuz edilmeye başlandığı günlerde, raporu hazırlayacak olan, raporu isteyen kişiyi köşeye sıkıştırmak için harekete geçtiler. Onların eline de 800 bin dolara alındığı belirtilen bir villa ile ilgili bilgiler ulaştı. Villanın tapu kayıtlarını da ele geçirmişlerdi. Bu villanın alındığından haberdar olanlar sağda-solda, 'villanın parası nereden bulundu?' diye sormaya başladılar.
Şu günlerde, aynı kamu kuruluşunda geçmişe dönük bazı araştırmalar, bilinmeyen bazı olayların ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı. Bu araştırma çok derinlemesine ve gizli yürütülecek. Bu araştırmaların tamamlanmasından sonra kamu kuruluşu içinde, yasa dışı işlere bulaşanların varlığı saptanırsa geniş çaplı bir operasyon başlatılacak.
(SSAYGI ÖZTÜRK/ STAR)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:08