Dünya
  • 13.3.2023 10:37

NASA şaşkına döndü.. Mars'ta esrarengiz görüntüler

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler

NASA'nın Mars Keşif Yörünge Aracı (MRO) Kızıl Gezegen'e dair yeni görüntülerini paylaştı. Paylaşılan fotoğraflarda Mars’ın yüzeyindeki kum tepelerinde esrarengiz dairesel şekiller olduğu görülüyor.

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler - Resim: 1

NASA'nın Mars Keşif Yörünge Aracı (MRO) Kızıl Gezegen'e dair yeni görüntülerini paylaştı. Mars’ın yüzeyinden esrarengiz dairesel kum tepelerinin fotoğrafları paylaşıldı.

Güneş sistemine yakın bölgede ve Uzay boşluğunda bilim insanları çeşitli araştırmalarını sürdürürken Soğuk bir çöl olan Mars’tan ilgi çekici görüntüler geldi.

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler - Resim: 2

NASA'nın Mars Keşif Yörünge Aracı (MRO) Kızıl Gezegen'e dair çarpıcı görüntüler ortaya çıkardı. Yeni bilgiler ortaya çıkaran araç geçtiğimiz günlerde gün batımı Curiosity’in en net görüntülerini paylaşmıştı.

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler - Resim: 3

Bu kez Kızıl Gezegen’den daha farklı fotoğraflar paylaşıldı. Mars, belirli koşullar altında ilginç şekiller oluşturan kum tepelerine sahip. Sadece birkaç ay önce çekilen son görüntü, neredeyse tamamen dairesel olan sıra dışı kum tepelerini gösteriyor.

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler - Resim: 4

Bu kez Kızıl Gezegen’den daha farklı fotoğraflar paylaşıldı. Mars, belirli koşullar altında ilginç şekiller oluşturan kum tepelerine sahip. Sadece birkaç ay önce çekilen son görüntü, neredeyse tamamen dairesel olan sıra dışı kum tepelerini gösteriyor.

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler - Resim: 5

Çekilen bu yeni görüntünün sunulduğu HiRISE blog yazısında Alfred McEwen, "Mars'ta birçok şekil ve büyüklükte kum tepeleri yaygın. Bu örnekte kum tepeleri neredeyse tamamen dairesel, ki bu alışılmadık bir durum'' dedi.

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler - Resim: 7

McEwen, ''Güney uçlarında dik kayma yüzeyleri ile hala biraz asimetrikler. Bu da kumun genellikle güneye doğru hareket ettiğini, ancak rüzgarların değişken olabileceğini gösteriyor'' ifadelerini kullandı.

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler - Resim: 8

Görüntü, Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Deneyi ya da HiRISE tarafından gerçekleştirilen bir dizi gözlemin parçası. Bu inanılmaz kamera, kış yavaş yavaş bahara dönerken Mars'ın Kuzey Yarımküresindeki değişimleri inceliyor. Benekli kumulların bulunduğu alan aslında donla kaplıydı, 22 Kasım 2022'de çekilen daha yeni görüntüde artık görünmüyor.

NASA paylaştı: Kızıl Gezegen'den esrarengiz görüntüler - Resim: 6

TGRT Haber'in haberine göre; HiRISE daha önce hareket eden kumul trenlerinin yanı sıra karmaşık kumlu yapıları da tespit etmişti. Kamerası piksel başına 30 santimetre çözünürlüğe sahip. Bu da bir metrenin altındaki Mars özelliklerini oldukça net bir şekilde görebileceğimiz anlamına geliyor.

Güncellenme Tarihi : 13.3.2023 10:44

İLGİLİ HABERLER