Bilim
  • 22.8.2006 00:11

NASA, UZAYDA SEYAHAT İÇİN İLK ADIMI ATTI

NASA, uzayda seyahat imkanı sağlayacak ilk adımı atarak, özel uzay mekiği yapmak için iki şirket belirledi.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, tanınmış firmalardan Northrop Grumman ile Lockheed Martin'in de ortağı olan Rocketplane Kistler ile Spacex of El Segundo firmalarını özel uzay mekiği imal etmekle görevlendirdi.
    
Her iki firmanın imal edeceği özel uzay mekikleri, ilk önce, kurulacak uzay istasyonuna kargo taşıyacak.
 
Daha sonraki aşamada ise mekiklerle ticari amaçlı yolcu taşıma da mümkün olabilecek.
 
Atlantis'in fırlatılışı 27 ağustosta

Atlantis, Columbia'nın 3.5 yıl önce yaptığı kazadan bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) inşasına devam edilmesine yönelik ilk görev çerçevesinde 27 ağustosta fırlatılmaya hazır.
 
NASA Uzay Seferleri Bölümü Başkanı Bill Gerstenmaier, "fırlatma işlemi için 27 ağustos tarihini teyit ettik. Bu tarihte fırlatma yapmaya hazırız" demişti.
 
Üç uzay yürüyüşü
 
Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nden fırlatılacak Atlantis'in mürettebatı ISS'e 17.5 tonluk bir yapı kuracak, bu yapıya daha sonra Avrupa ve Japonya'nın laboratuvarları yerleştirilecek.
 
Astronotlar ayrıca, pilleri ve elektronik donanımıyla birlikte bir çift dev güneş antenini de yerleştirecek. Toplam 11 günlük görev süresi içerisinde astronotların üç kez uzay yürüyüşü yapması öngörülüyor.
 
NASA, ISS'in inşasını tamamlamak için 2010'a kadar 16 uçuş planlıyor. Bu çerçevede bir sonraki uçuş, aralık ayında Discovery uzay mekiği ile yapılacak.

/CNN Türk

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 03:57

İLGİLİ HABERLER