Yaşam
  • 30.6.2005 02:31

NASA'DAN 'DERİN DARBE' OPERASYONU!..

NASA’nın Deep Impact (Derin Darbe) uzay aracı, 4 Temmuz günü, Tempel 1 kuyrukluyıldızından füzeyle parça koparacak.

Araç, açılacak deliğin görüntülerini Dünya’ya gönderecek. Açılacak delikten kuyruklu yıldızın çekirdeği incelenecek. Böylece gizemli kuyrukluyıldızlar üzerine ilk yakından inceleme yapılmış olacak.

ABD-Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) yapılan açıklamaya göre, Delta 2 roketiyle Florida-Cape Canaveral üssünden Ocak 2005’te yola çıkan Deep Impact, 132 milyon km (Dünya ile Güneş arasındaki mesafe 150 milyon km) ötede, Mars ile Jüpiter arasında bulunan Tempel 1 kuyrukluyıldızına çok yaklaşarak “bakırdan mermi’’ saplayacak. Mars gezegeni yüzey araştırması için 8 yıl önce olduğu gibi ABD’nin 229. Ulusal Bağımsızlık Bayramı’nın kutlanacağı 4 Temmuz için “inişi’’ ayarlanan Deep Impact aracı, 372 kilogram ağırlığında, bakırdan, çamaşır makinesi büyüklüğündeki dev mermiyi kendinden ayırarak Tempel 1 kuyrukluyıldızının kalbine saatte 37 bin kilometre hızla saplayacak.

NASA uzmanları, Deep Impact’ın yaratacağı darbenin kuyrukluyıldızda yuvarlak, futbol stadyumu büyüklüğünde bir çukur açacağını tahmin ediyor. Çarpışmanın başarılı olma ihtimali yüzde 99,9 olarak hesaplandı. NASA’nın Dünya etrafındaki uzay teleskopları Hubble, Spitzer, Chandra ve yeryüzündeki birçok gözlemevi, Tempel 1’de açılacak deliği incelemeye alacak. Bilim adamları, çekirdekten Güneş Sistemi’nin oluşumu ile ilgili bilgi toplayacak. Mermiye yerleştirilecek kamera, çarpışma anına kadar çekeceği görüntüleri kuyrukluyıldı-zın 500 kilometre yanından geçecek Deep Impact’a gönderecek, bu görüntüler Deep Impact aracılığıyla Dünya’ya iletilecek.

Bilim adamlarının amatör gözlemcilere bir de sürprizi var. Deep Impact’ın, kuyrukluyıldızı tam isabet vurması halinde, Tempel 1 normalin 40 katı parlayacak ve bu olay Dünya’nın bazı bölgelerinden çıplak gözle izlenebilecek.

Deep Impact’ın araştırmalarının astronomi alanına önemli açılımlar getireceği belirtiliyor. Donmuş buz, kaya ve toz topları olan kuyrukluyıldızlar, 4,5 milyar yıl önce Güneş Sistemi’ni oluşturan gaz ve toz bulutundan artakalan yegâne parçalar. Kuyrukluyıldızlar, Güneş etrafında döndükçe dış kabukları eriyor ve sadece içteki donmuş maddeler ayakta kalıyor. Kuyrukluyıldızların nasıl ayakta kaldıkları ile ilgili bilim dünyasının bilgisi sınırlı, bu cisimlerin iç çekirdekleri ile ilgili hiçbir bilgi bulunmuyor.

:Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:27

İLGİLİ HABERLER