Gündem
  • 4.6.2023 14:45

NATO Genel Sekreteri İsveç için ricaya geldi.. İşte İsveç için tarih

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Stoltenberg, "İsveç'in de NATO'ya katılmasını isteriz. Oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirildi. Türkiye son derece değerli bir NATO müttefikidir. İsveç Türkiye'nin endişelerini karşılamak istiyor. İsveç, Türkiye ve NATO 12 Haziran'da bir araya gelecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Dolmabahçe Ofisi'nde görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasındaki görüşme saat 14.00'da Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde başladı.

STOLTENBERG: İSVEÇ'İN DE NATO'YA KATILMASINI İSTERİZ

Stoltenberg, görüşme sonrası şunları söyledi: "Türkiye, NATO için önemli bir ülke. NATO'ya katkıları çok büyük. Buna barış gücü orduları da dahil gerilimin yüksek olduğu yerde görev alıyorlar. Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Kosova'ya ekip gönderdikleri için. Türkiye, NATO'nun Irak güçlerine de yardımcı oluyor. NATO'nun Macaristan'daki güçlerine de eğitim veriyor. Ukrayna'ya güçlü destekte bulundu.

İsveç'in NATO üyeliğini de konuştuk. Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Başka hiçbir ittifak üyesi saldırıya uğramadı. İsveç somut adım attı. İşven anayasasında değişikliğe dair, teröre karşı adımlar atmak da var. Yeni terör yasası yürürlüğe girdi ve bu yüzden İsveç kendine düşen sorumlulukları yerine getirdi.

Şunu da anlamak gerekir İsveç'te NATO ve Türkiye'ye karşı gösteriler yapıldı. Bizim demokratik toplumumuzda gösteri özgürlüğü en büyük değerlerimizden biri. Ancak şunu hatırlamak lazım gösterilerin neden yaşandığını bilmek gerekiyor. Organize eden kişiler İsveç'in NATO'ya girmesini engellemeye çalışıyor.

Biz bunların başarılı olmasına izin vermemeliyiz. Geçen zirvede Türkiye İsveç ve Finlandiya üçlü mutabakatı imzaladı. Bunun için de kalıcı mekanizmalar da dahildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ben bugün kalıcı ortak mekanizmaların tekrardan buluşması üzerine haftaya 12 Haziran'da bir araya gelmesi üzerine anlaştık. Bu İsveç'i daha güvenli hale getirecek..."

 

TÜRKİYE İSVEÇ'İ VETO ETMİŞTİ
Rusya-Ukrayna savaşı başladığından bu yana İsveç'in NATO'ya girmesi gündemde... Türkiye teröre verdikleri destek nedeniyle İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini başta veto etmişti.

Güncellenme Tarihi : 4.6.2023 17:57

İLGİLİ HABERLER