NEDEN BAZISI SU İÇSE YARAR, BAZISI DÜNYAYI YESE ZAYIF KALIR
Genler: 20 gen birden çalışınca...
Her insanda şişmanlıkla ilgili 340 adet gen bulunuyor. Bu genler kasların daha yavaş çalışmasına, kişinin yemeğe daha düşkün olmasına ya da egzersiz yapmaktan hoşlanmasına neden olabiliyor. Tüm bunlar normal olmakla beraber, 20 gen birden kilo alımını körükleyecek özellikler gösterdiğinde kişinin obez olması kaçınılmaz hale geliyor. Genler kimilerinin hemen doymasına, iştahlarının kapalı olmasına neden olarak da ince kalınmasını sağlıyor. İki insana aynı koşullarda verilen yemeğin birine çok az birine ise bitiremeyeceği kadar fazla gelmesinin nedeni de genler.
Bebeklik: Anne sütü en iyi ilaç
Bebekken anne sütüyle beslenen çocukların obezite riskinin azaldığı biliniyor. Normal şartlarda bu çocuklar ihtiyaç duydukları besinlerin tamamını alıyor. Mamada ise eksiklik olabiliyor. Bu da bebeğin vücudunu besin depolamaya programlamasına neden oluyor. İleri yaşlarda yağ birikimi artıyor. Ayrıca anneler, bebekleri doysa bile biberon bitene kadar beslemeye devam ettikleri için çocuğun çok fazla kalori almasına da neden olabiliyor. Çocukken doğru beslenmeyen kişilerde yağ hücrelerinin sayısı da artıyor.
Sosyal etkiler: Ağaç yaşken obez olur!
Yetiştirilme tarzının da obeziteye neden olabildiği biliniyor. Uzmanlar çikolata ya da kurabiye ile ödüllendirilen çocukların yetişkinliklerinde de yemeğe bağımlı hale geldiğini söylüyor. Bu kişiler yemek yemeyi bir mutluluk kaynağı olarak görüyor. Ayrıca insanların ne kadar zengin, eğitimli oldukları ve sosyal sınıfları da şişman olup olmamalarını
Alışkanlıklar: Böyle gelmiş böyle gider
Günlük hayattaki alışkanlıklar da insanların şişman ya da zayıf olmalarına neden olabiliyor. Mesela yıllarca şişman olan bir kişinin kilo vermesi çok zor. Çünkü vücut yağla çalışmaya alışıyor ve kilo vermek istemiyor. Ayrıca şişmanlar genellikle porsiyonlarının fazla büyük olduğunu da anlamıyor. Araştırmalar, özellikle şişman kişilerin yedikleri yemeğin boyutunu olduğundan yüzde 49 daha az zannettiğini gösteriyor.
VATAN
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:54