Yaşam
  • 3.7.2009 17:16

NERELERDE SİGARA İÇMEK YASAK ?

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasanın uygulamasının durdurulması ya da ertelenmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Erdöl, 19 Temmuz itibariyle, kapalı mekanlarda sigara içilmesini engelleyecek yasanın, “sigara yasağı” olarak anılmasını yanlış bulduğunu, söz konusu uygulamanın aslında, “temiz hava özgürlüğü” olduğunu ifade etti.

TEMİZ HAVA ÖZGÜRLÜĞÜ

Temiz hava özgürlüğünün, özellikle alış veriş merkezleri ve diğer kapalı mekanlarda ekonomik kayba yol açacağı eleştirilerini doğru bulmadığını belirten Erdöl, aksine bu uygulamanın ekonomik getirilerinin olacağını söyledi.
“Alış verişe giden insanlar, sigara içilmiyor diye alışverişten mi vazgeçecekler?” diyen Erdöl, şöyle devam etti:

ÖNCE DURUR SONRA ARTAR

“Bu uygulamadan dolayı alış veriş merkezleri ve diğer kapalı mekanların olumsuz etkileneceğini düşünüyorsanız, o zaman toplumun yalnızca yüzde 30'una hitap ediyorsunuz demektir. Peki diğer yüzde 70'lik bölüm ne olacak? Onların hukukunu nasıl koruyacaksınız? İçmeyeni de korumak lazım.
Bizim gibi temiz hava özgürlüğünü yaygınlaştıran ülkelerde de ilk 2 ayda mekanların yüzde 10-15'lik bir kesimin etkilendiği görülmüş ama daha sonra eski seviyesinin üzerine çıkmış. Alış veriş merkezleri ve diğer kesimlerde alış veriş oranının artacağını düşünüyorum. Bütün dünyada böyle olmuş.”

KAPALI MEKANDA SİGARA İÇİLEN BÖLÜM OLMAYACAK

Kapalı mekanda sigara içilmesi için “klima uygulaması” getirilebileceği yönündeki görüşlere katılmadığını ifade eden Erdöl, “Çünkü, sigaranın insana verdiği zararı, kanserojen etkileri engelleyecek bir klima henüz icat edilmiş değil” dedi.

Bunun yanında böyle bir uygulamanın iş yerleri için büyük miktarda ek masraflar getireceğini bildiren Erdöl, bir alış veriş merkezi ya da kahvehanede sigara içilen ve içilmeyen bölümün ayrılmasının, içilmeyen bölüme klimalar konulmasının maliyetinin yüksek olduğunu anlattı. Erdöl, bu yöntemin insan sağlığına bir getirisinin bulunmadığını gibi esnafa böyle bir külfet yüklemenin de doğru olmadığını söyledi.

Tütün ürünü dışına çıkararak nargile içiminin kapalı ortamlarda sürdürülmesi için gündeme getirilen “aromalı nargile” fikrini de değerlendiren Erdöl, “Bu yanlış ve uygulanamayacak bir düşünce. Bu mantıkla Türkiye'deki bütün kahvehaneler “nargilehaneye” dönüşür. Bu mantık, hukuken de mümkün değil” diye konuştu.

“SOSYAL MALİYET ORTADAN KALKACAK”

Cevdet Erdöl, temiz hava özgürlüğünün, hem insan sağlığının korunmasında önemli rol oynayacağını hem de ülkeye önemli ölçüde ekonomik katkı sağlayacağını ifade etti.

Sigaranın zararlarından dolayı ciddi bir sosyal kaybın yaşandığını vurgulayan Erdöl, şöyle devam etti:

“Sigara, insanın eski sağlığına kavuşamayacağı, kanser gibi hastalıklara neden oluyor. Bu, iş göremezlik gibi ağır sosyal maliyeti de beraberinde getiriyor. Sigaradan zarar gören insan sayısı ne kadar azalırsa, hasta sayısı, hastaneye müracaat eden kişi sayısı da azalır.

Sigaranın gelecek 50 yıldaki sosyal maliyeti yaklaşık 350 milyar dolar. Yılda ortalama 7 milyar dolar demek. Bu maliyet ortadan kalktığında önemli bir ekonomik kazanç olacak.”

“MODEL İNSANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI”

Erdöl, yasanın, özellikle çocuklar ve gençler için kötü alışkanlıkların kapısı olan sigarayı hayattan uzaklaştırmaya yönelik olduğunu söyledi.

Bunun için, çocukların ve gençlerin model olarak aldığı; sporcu, sanatçı, akademisyenlerin ile özellikle üniforma giyen asker, polis, hakim, savcı, sağlı personeli gibi model insanların, çocukların göreceği şekilde sigara içmemesini istediklerini vurguladı. Erdöl, bütün uyuşturucu kullanımının sigara ile başladığının artık bilimsel bir gerçek olduğuna işaret etti.

Cevdet Erdöl, “temiz hava özgürlüğü” ile ilgili yasanın, sağlık için çıkarılan en hayırlı kanunlardan biri olduğuna dikkati çekerek, yasanın uygulamasının durdurulması ya da ertelenmesinin söz konusu olmadığını kaydetti:

NERELERDE SİGARA İÇİLECEK NERELERDE İÇİLEMEYECEK?

Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi yasağı 19 Temmuzda başlıyor.

SİGARA İÇİLEMEYECEK YERLER

4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasa'da yapılan değişiklikle sigara içilmesi yasak yerler:

- kamu hizmet binalarının kapalı alanları, koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı özel hukuk kişilerine ait binalar,

- taksi hizmeti verenler dahil kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları,

- okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil ilk ve orta öğrenim kurumları,

- kültür ve sosyal hizmet binalarındaki tütün yasağı geçen yıl 19 Mayısta yürürlüğe girmişti. (Yasak 19 Mayıs'tan beri uygulanıyor)

- lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerdeki tütün yasağı 19 Temmuz 2009 tarihinde başlayacak.

Buna göre, bu yerlerde de tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi tamamen yasak olacak. Yalnız sigara içenlere hizmet verecek bar, restoran, kafe gibi yerler açılamayacak, bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluşturulamayacak.

İÇENE 69 LİRA CEZA

19 Temmuzdan itibaren yasanın kapsamına giren bu yerlerde tütün ve tütün mamulleri kullananlara Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi gereği en yakın kolluk birimi yetkililerince 69 TL para cezası kesilecek.

Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları da işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacak.

Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:30

İLGİLİ HABERLER