EDA HAN
ANKARA - Ankara 2 No'lu DGM'de görülen davanın bugünkü duruşmasına Derviş Oral'ın da aralarında bulunduğu sanıklar, müdahil avukatları ve sanık avukatları katıldı. Duruşmada söz alan sanık avukatı Sedat Vural, Anayasa'nın 143. maddesinin yürürlükten kaldırıldığını, dolayısıyla DGM'lerin dayanağının ortadan kalktığını söyledi. Duruşmaların yapılmasına dayanak olan Anayasa'nın 142. maddesinin bu mahkemelere dayanak olduğunun yanlış olduğunu savunan Vural, ''Normlar hiyerarşisine göre üstün olan norm Anayasa'dır. Bu durumun mahkemece değerlendirilmesi kanaatindeyim'' dedi. Duruşmada söz alan bir kısım sanık avukatı, müvekkillerinin mal varlıkları üzerindeki ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasını talep etti.
Cumhuriyet Savcısı Cengiz Köksal, mütalaasında normlar hiyerarşisine göre Anayasa'nın en üst ve temel norm olmasına karşın Anayasa'daki düzenlemelerin istisnai nitelikte olmadığını ve genel düzenlemeler olduğunu söyledi. Savcı Köksal, bu nedenle 143. maddede yapılan düzenlemenin 2845 sayılı DGM Kanunu'nda getirilen hükümlere bir anlamda zırh sağladığını ve çıktığı tarih itibariyle bu kanunun yapılacak herhangi bir değişiklikle, DGM'lerin kolayca kaldırılmasını engellemeyi amaçladığını vurguladı. Savcı Köksal, DGM'lerin 2845 sayılı kanunla kurulan bir mahkeme olduğunu, bu nedenle Anayasa'nın 142. maddesinde 'Mahkemeler kanunla kurulur' ibaresi dikkate alındığında 2845 sayılı yasanın yürürlükte bulunduğunu ve yasanın tartışılacak hiçbir yanının olmadığını, bu nedenle DGM'lerde yapılan yargılamanın yasal hükümlere dayandığını, tartışmalara meydan verilmemesi gerektiğini söyledi. Savcı Köksal, sanık avukatlarının davanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talebinin reddedilmesini istedi.
Mahkeme, bir kısım sanık vekillerinin müvekkillerinin malvarlıkları üzerindeki ihtiyati tedbir kararının kaldırılması yönündeki taleplerini reddetti. Mahkeme, sanık avukatlarının yetkisizlik kararı verilmesi konusundaki talepleriyle ilgili ise herhangi bir karar vermedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:20