
Netanyahu ile Genelkurmay Başkanı arasında büyük kriz
İsrail Genelkurmay Başkanı, ordudaki zaaflardan, güçlerin erozyona uğramasından ve "Hamas tuzağından" bahsediyor.
Bilgili kaynaklara göre, askeri yapının doğrudan temsilcisi olan Zamir ile Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki siyasi liderlik arasındaki anlaşmazlık gerçek ve somut bir hal aldı.
Hamas ile esir takası anlaşmasına varılırsa, kısmi bir ateşkesle gerginlik geçici olarak azalabilir. Ancak anlaşma başarısız olursa, krizin tırmanması ve Zamir'in görev süresini erken sonlandırmayı düşünmesi muhtemel.
Bilgili kaynaklar, Genelkurmay Başkanı'nın pozisyonunu "namluda tek bir mermi" olarak tanımlıyor; kritik bir anda kullanabileceği tek bir belirleyici hamle. Deyim yerindeyse, mermi "dolu, hazır ve susturulmuş" durumda, ancak soru şu: Zamir onu ateşleyecek mi? Ne zaman? Ve nasıl?
Kanal 13'e göre, Genelkurmay Başkanı, Başbakan ve sağcı bakanların kendisine karşı yürüttüğü kampanyaya rağmen görevinden istifa etmeyi düşünmüyor. Ayrıca, siyasi kadronun onu Gazze'deki başarısızlıktan sorumlu tutmak için bir "dosya" hazırladığı düşünülüyor.
Şu anda herkes bir sonraki stratejik rotaya dair bir karar bekliyor: İsrail, esir takası anlaşmasına mı, Gazze içinde savunma pozisyonuna mı, yoksa kara harekâtını tırmandırıp ek toprakların işgaline mi yönelecek? Ancak, Netanyahu'nun desteklediği dördüncü ihtimal -yakınlarına göre- henüz bir karara varamamış durumda ve bu da Zamir'i tek taraflı hareket etmeye sevk edebilir.
Zamir, yakın zamanda güvenlik kabinesine, Gazze içindeki güçlerin önemli ölçüde azaltılmasını ve ordunun "Çevre Artı" adı verilen savunma hatları boyunca konuşlandırılmasını içeren bir sonraki aşama için yeni bir plan sundu.
Plana göre, Hamas güçleri Hamas mevzilerine yönelik saldırılarını sürdürecek ve militanları tasfiye edecek, Gazze Şeridi'ne karadan ve denizden kapsamlı bir abluka uygulanacak, her türlü giriş ve çıkış hareketi İsrail'in tam askeri kontrolü altında olacak.
Kısmi tutuklu serbest bırakma anlaşmasına varılması yönündeki çabaların kaderini önümüzdeki günlerin belirleyeceğini belirten Genelkurmay Başkanı, bu çabaların başarısız olması halinde askeri operasyonların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.
İsrail Genelkurmay Başkanı da kendi kuvvetlerindeki zayıflıkları kabul ederek, asker kaybını azaltmak için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
"Çalışma yöntemlerimizi değiştirip uyarlayacağız, zafiyetleri ve operasyonel kayıpları azaltacağız ve Hamas'ı giderek artan bir sıkıntıya sokacağız. İyi hazırlanıyoruz ve güçlerimizin yıpranmasını azaltmak için çalışıyoruz ve Hamas'ın tuzağına düşmeyeceğiz."
Kaynak: Ajanslar
Güncellenme Tarihi : 3.8.2025 11:20