Gündem
  • 24.2.2024 19:15

New York Times : HAMAS'ın savaşçıları da tünelleri de sapasağlam

"Hamas'ın yok edilmesi hâlâ çok uzakta." 
New York Times: Hareketin tünel ağının büyük kısmı sağlam ve binlerce savaşçısı hâlâ savaşıyor.

23 Şubat 2024 Cuma günü, Amerikan gazetesi The New York Times , İsrailli güvenlik yetkililerinin Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) yok etme hedefinin "hala anlaşılması zor" olduğunu söylediğini aktardı ve Hamas'ın tünel ağı hala çok sağlam.

Askeri protokol kapsamında isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli bir askeri istihbarat yetkilisi, İsrail'in Hamas'ın askeri yeteneklerini ortaya çıkarmak için kapsamlı bir misyonla meşgul olduğunu söyledi.

İsrail, Gazze'ye saldırısını,  HAMAS'ın tahminen 1.400 kişinin öldürüldüğü ve 300 civarında İsrailli mahkumları gözaltına aldığı  Mescid-i Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından başlattı.

O tarihten bu yana İsrail 10.000'den fazla direniş savaşçısını öldürdüğünü doğruladı ancak sayıyı nasıl hesapladığını açıklamadı. Analistler, savaşın kaosu ışığında kesin bir sayı elde etmenin zor olduğunu söylüyor. gazete.

Bu arada İsrailli yetkililer, "işgal ordusunun Gazze'deki 24 Hamas taburundan 18'inin liderlik yapısını parçaladığını, bunun komutanların, komutan yardımcılarının ve diğer subayların öldürülmesiyle sonuçlandığını ve birimlerin neredeyse etkisiz hale geldiğini" belirtti.

Ancak İsrail ordusunun açıklamasının tersine bir dirim var.
Amerikan gazetesinin aktardığına göre eski ve mevcut güvenlik yetkililerinin söylediklerine göre, geri kalan tugaylara bağlı veya bağımsız hareket eden binlerce Hamas savaşçısı yerin üstünde ve altında kalıyor.

Hamas, en az iki üst düzey lideri Ayman Nofal ve Ahmed el-Ghandour'un öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü kamuoyunun dile getirmesine rağmen kayıplarına ilişkin çok az açıklama yaptı. Hareket düzenli olarak şerit boyunca İsrail askerlerine saldırdığını belirten açıklamalar yapıyor.

Hamas'ın Cezayir temsilcisi Youssef Hamdan bu ay yaptığı açıklamada , "Direniş hâlâ düşmana acı verme kapasitesine sahip" dedi.

İsrailli analistler ayrıca Gazze'deki son çatışmalar sırasında Hamas'ın İsrail birimleriyle doğrudan çatışmalardan kaçındığını ve İsrail'in bunu bir zayıflık işareti olarak değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Ancak diğer uzmanlar, Hamas'ın bu stratejisinin arkasında bir neden olduğunu söylüyor ve konu hakkında kamuya açık konuşma yetkileri olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen Batılı yetkililere göre, "Hamas liderliği, askeri gücünün önemli bir kısmının savaştan sağ çıkması halinde, bu durumun ortadan kalkacağına inanıyor." 

Kuzey Gazze 

Gazze'nin kuzeyinde faaliyet gösteren Nahal Tugayı'nın genelkurmay başkanı Albay Noshi Mandel şunları söyledi: "Hamas, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde tam olarak yenilgiye uğratılmadı." "Çok iş başardık ama daha fazlası var." hala yapılacak daha çok şey var.”

Mandel, işgal ordusunun bölgede yeniden toplanan direnişle mücadele etmek için kasım ayında şiddetli çatışmalara sahne olan Şifa Hastanesi civarına bu ay döndüğünü, önümüzdeki dönemde kuzeyin diğer bölgelerine döneceğini sözlerine ekledi. haftalar. 

Bu arada, mevcut ve eski İsrailli yetkililer şunları söyledi: "İsrail güçleri, en azından Gazze için bir tür savaş sonrası siyasi çözüme ulaşılana kadar, yakın gelecekte Hamas isyanını bastırmak için muhtemelen kuzey Gazze'yi işgal etmeye devam edecek."

Han Yunus 

İsrail ile Hamas arasındaki hassas ateşkesin Aralık ayı başlarında çökmesinden bu yana, İsrail güçleri güneydeki Han Yunus kentinden geçerek batıya, Akdeniz'e doğru yöneldi. İsrailli askeri yetkililer, "Şehir, Hamas'ın askeri faaliyetlerinin en önemli merkezlerinden biriydi" dedi.İstihbarat yetkilisi, İsrail güçlerinin şehrin içinde ve çevresinde Hamas hareketine ait geniş tünel ağını hedef aldığını söyledi. Yetkili, birkaç önemli yer altı komuta merkezinin tahrip edildiğini ancak tünel ağının çoğunun sağlam kaldığını ekledi.

Askeri analistler, "Hamas savaşçılarının, güvenli yeraltı alanlarında rakiplerinden daha uzun süre dayanabilmeyi umarak Han Yunus'ta orduyla çatışmalardan açıkça kaçındıklarını" açıkladı.

Haaretz gazetesinin askeri ilişkiler analisti Amos Harel ise şöyle konuştu: "Ordu, diğer taraftan çok fazla rekabetle karşılaşmadan orada çok agresif davranıyor."

Geçtiğimiz ay İsrail güçleri, yetkililerin organize Hamas direnişinin son kaleleri olarak tanımladığı yerleri hedef almak için, iki büyük tıbbi kompleksi (Al-Amal ve Al-Nasser Tıp Merkezi) içeren Han Yunus'un batı ucuna odaklandı. alan.

Güncellenme Tarihi : 24.2.2024 19:21

İLGİLİ HABERLER