NÜFUSU 2 BİNİN ALTINA DÜŞEN BELDE BELEDİYELERİ KÖYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
ANKARA - Nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kaldırılmasına ilişkin yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Teklif, 2000 yılı nüfus sayımlarına göre nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin tüzel kişiliğinin kaldırılmasını öngörürken, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergelerin kabul edilmesiyle bu hüküm sürekli hale getirildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, ilk aşamada 340 belde belediyesinin tüzel kişiliği kalkacak.
Yasa hükümlerine göre, son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre il ve ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediyeleri sınırları içinde kalan belediyeler hariç olmak üzere, nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin tüzel kişilikleri kalkacak ve bu yerler aynı adla köye dönüştürülecek.
Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin İller Bankası ile sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları hariç, diğer borçları ile hak ve alacakları, taşınır ve taşınmaz malları, personel, kadro, bütçe ve ödenekleri, il özel idaresine devredilecek.
2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 2 binin altına düştüğü tespit edilen belediyelerin tüzel kişilikleri, 27 Mart 2004'te kalkacak ve köye dönüşecek. Valilikler, yasanın yayımını izleyen 5 gün içerisinde bu belediyeleri belirleyerek ilan edecek. Buralarda 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde, köy tüzel kişiliği organları seçilecek.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:17