Dünya
  • 30.4.2013 21:56

Obama: Guantanamo imajımıza zarar veriyor

ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo Hapishanesi'nin kapatılması konusunu Kongre ile tekrar görüşeceğini açıklayarak, bu hapishanenin "pahalı, etkisiz ve ABD'nin uluslararası arenadaki duruşuna zarar veren bir yer" olduğunu söyledi.
     Guantanamo'daki mevcut durumun kendisi için sürpriz olmadığını belirten Obama, şunları kaydetti:
     "2007 ve 2008 seçim kampanyasında Guantanamo'nun kapatılması gerektiğini söyledim. Hala da buranın kapatılması gerektiğine inanıyorum. Guantanamo'nun Amerika'yı güvenli kılmak için gerekli olmadığını anlamamız çok önemli. Pahalı ve etkisiz bir yer ve uluslararası arenadaki duruşumuza zarar veriyor, müttefiklerimizin terörle mücadele konusundaki işbirliğini azaltıyor ve aşırılık yanlıları için kendilerini güçlendirme aracı. Guantanamo kapatılmalı" dedi.
     Bu hapishaneyi kapatmasına ABD Kongresi'nin izin vermediğini anımsatan Obama, "Konuya tekrar dönüyorum ve ekibimden Guantanoma'da şu sıralar olanların hepsini incelemelerini istedim. Bunun Amerikan halkının çıkarları için en iyi şey olmadığını göstermeye çalışmak için Kongre ile tekrar temasa geçeceğim" dedi.
     Obama, Guantanamo'nun varlığının sürdürülebilir olmadığını dile getirerek, 11 Eylül saldırıları sonrasındaki gelişmeleri anlayabildiğini ama aradan on yıldan fazla süre geçtikten sonra artık olaya daha akıllı yaklaşmak gerektiğini ifade etti.
    
     Muhabir: Barışkan Ünal
     Yayıncı: Ogün Duru

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:45

İLGİLİ HABERLER