Dünya
  • 13.5.2013 23:47

Obama ve Cameron'dan, Esad'dan kurtulma formülü...

     Obama ile İngiltere Başbakanı David Cameron, Oval Ofis'teki ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
     Cameron, geçen Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile yaptığı görüşmeye yönelik soru üzerine, bunun "iyi ve açık sözlü" bir görüşme olduğunu söyledi.
     Putin'e, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidardan ayrılması gerektiği ve meşruluğunun bulunmadığını belirterek, Suriyeli muhaliflere yönelik desteklerini belirgin şekilde ifade ettiğini dile getiren Cameron, Putin'in ise farklı bir bakış açısına sahip olduğunu kaydetti. Cameron, "Ancak ortak çıkarlarımızın olduğu nokta, sonunda demokratik ve istikrarlı bir Suriye'nin, istikrarlı bir bölgenin olması ve şiddet yanlılarının büyümesinin önüne geçilmesi" dedi.
     Suriye'de şu anda olanların kimsenin çıkarına olmadığını belirten Cameron, "Dolayısıyla, hepimizin (Putin, Obama ve Cameron) liderlik ettiği, tarafları (Suriyeli muhalif ve rejim unsurlarını) masaya getirme, Suriye'nin tepe noktasında dönüşümü başarma yönündeki bu büyük diplomatik çaba denemeye değer" dedi.
    
     -"Rusya ile Batı arasındaki şüphecilik devam ediyor"-

    
     Obama da mezhepsel savaşa girmemiş, Suriye halkının katledilmediği, aksine barış ülkesi haline gelmiş bir Suriye'nin sadece ABD, İngiltere, Türkiye ve Ürdün'ün değil, Rusya'nın da çıkarına olduğunu söyledi.
     Cameron ile Putin arasında "çok yapıcı bir görüşme" gerçekleşmesinden memnuniyetini dile getiren Obama, Suriye konusunda Putin ile birçok kereler konuştuğunu belirterek, Suriye'deki sorunun çözümünde çaba göstermesinin "dünya sahnesindeki bir lider" olarak Rusya'nın hem çıkarına olacağını hem de bu noktada yükümlülüğü bulunduğunu düşündüklerini kaydetti.
     Obama, "Rusya ile diğer G-8 üyeleri veya Batı arasında (Soğuk Savaş döneminden kalan) şüpheciliğin sürmeye devam ettiği gizli değil. Benim, John Kerry'nin ve David'in (Cameron) amaçlarından biri de bu şüphelerden bazılarını kırmaya çalışmak ve olaya objektif bakmak. Eğer Esed'in iktidardan ayrılmasına ama aynı zamanda tüm dini ve etnik grupların çıkarlarını içeren, hala bozulmamış bir Suriye devleti kalmasına, akan kanın durmasına ve istikrara yol açacak bir barışçıl siyasi dönüşüm için arabulucu olabilirsek, bu herkes için iyi olacaktır ve bunun olmasını sağlamak için ısrarcı olacağız" ifadelerini kullandı.
     Bunun başarılı olacağı sözünü vermediğini, birçok zorluklar bulunacağını ve bazı şeyleri tekrar yerine getirmenin zor olduğunu belirten Obama, "Kredibilitesi olan bir ilerlemesinin ortaya çıkarılmasında muazzam zorluklar olacak, Rusya'nın (sürece) dahiliyetinde bile, İran gibi diğer ülkeler var, Hizbullah gibi olaya aktif şekilde karışmış diğer ülke dışı faktörler var. Açıkçası, Esed'den kurtulmanın ötesinde gündemleri olan El Nusra gibi El Kaide ile bağlantısı bulunan organizasyonlar var. Bunların hepsi kolayca tutuşabilecek bir karışım, zorluklar olacak ama denemeye değer" açıklamasını yaptı. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:21

İLGİLİ HABERLER